1. Home
  2.  » 
  3. Nasilje nad ženama
  4.  » Press konferencija ministra Hurtića sa Sigurnom mrežom

Press konferencija ministra Hurtića sa Sigurnom mrežom

13.11.2023. | Nasilje nad ženama, Novosti

Povodom tri mjeseca od teškog zločina femicida počinjenog u Gradačcu, u Gradskoj upravi Gradačac održana je press konferencija na inicijativu ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlida Hurtića. Sastanku su prisustvovale predstavnice Agencije za ravnopravnost spolova BIH MLJPI, te Sigurne mreže Bosne i Hercegovine. Sastanak je pokazao da medijski interes i pritisak nije posustao niti nakon tri mjeseca, upravo iz potrebe mijenjanja zakonskog okvira radi bolje zaštite žrtava nasilja.
Nažalost, statistika pokazuje da je od prije tri mjeseca do danas, porastao broj prijava žena za nasilje. Tako su od 11. augusta do danas, u Vive žene Tuzla, pomoć zatražile 34 žene.
Bez obzira na zakonski rok od šest mjeseci, predstavnice Sigurne mreže su potvrdile da žene u sigurnim kućama u nekim slučajevima mogu ostati i duže od tog vremena, uz saglasnost centara za socijalni rad.
Istaknuto je da sistemi zaštite moraju raditi koordinirano, policija, centri za socijalni rad, tužilaštvo, sudovi.
Potrebne su i izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije BiH i njegovo usaglašavanje sa Istanbulskom konvencijom. Ovaj slučaj femicida u prvi plan je stavio i potrebu donošenja novog Zakona o zaštiti žena od nasilja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Govoreći o Republici Srpskoj, ondje imaju daleko bolji zakonodavni okvir, ali je njegova provodivost upitna, kazale su predstavnice Sigurne kuće iz ovoga entiteta. Tamošnje zakonodavstvo usvojilo je i novi Nacrt zakona u koji je ugrađen i femicid.
Ne smiju se zaboraviti niti djeca, jer se i nad njima u ovakvim porodicama vrši nasilje. Dešava se transgeneracijski prijenos modela nasilja koji se počinje shvaćati normalnim, upozoreno je.
Ministar Hurtić je iz Gradačca jos jednom poručio ženama da ne trpe nasilje, da budu hrabre i da se ne vraćaju nasilnicima, nego da istraju u borbi za svoj život, opstanak i konačno samostalnost.