1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » POLITIKA NULTE TOLERANCIJE PREMA DJELIMA SEKSUALNOG I UZNEMIRAVANJA NA OSNOVU SPOLA

POLITIKA NULTE TOLERANCIJE PREMA DJELIMA SEKSUALNOG I UZNEMIRAVANJA NA OSNOVU SPOLA

17.10.2019. | Novosti, Seksualno uznemiravanje, Seksualno uznemiravanje_resursu, Seksualno uznemiravanje_vise

Na vanrednoj telefonskoj sjednici, održanoj 16.10.2019. godine, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je  Informaciju o mehanizmima za efikasnu prevenciju i zaštitu od uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama Bosne i Hercegovine, sa Vodičem za poduzimanje efikasnih mjera za sprečavanje uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ministarstva i samostalne upravne organizacije će do kraja 2020. godine poduzeti efikasne mjere za sprečavanje uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama BiH, te će usvojiti i objaviti odluku o politici nulte tolerancije prema djelima seksualnog i uznemiravanja na osnovu spola.

Do kraja 2020. rukovodioci bh. institucija trebaju imenovati savjetnike/savjetnice za prevenciju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Agencija za državnu službu nastavit će provoditi obuke u ovoj oblasti za državne službenike/službenice u institucijama BiH.  

Agencija za ravnopravnost spolova do kraja 2021. godine dostavit će Vijeću ministara BiH izvještaj o provođenju ovih aktivnosti.

https://arsbih.gov.ba/wp-content/uploads/2019/10/Informacija-o-mehanizmima-za-efikasnu-prevenciju-i-zaštitu-od-uznemiravanja-na-osnovu-spola-i-seksualnog-uznemiravanja.pdf

https://arsbih.gov.ba/wp-content/uploads/2019/10/VODIC-ZA-PREVENCIJU-UZNEMIRAVANJA1-1.pdf