Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH podržava implementaciju projekta “Osnaživanje žena za jaču integraciju u sektor sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz javnu promociju uspješnih liderki- WISE” koji implementira Centar za sigurnosne studije, a finansijski podržava Kanadski fond za lokalne inicijative. Jedna od projektnih aktivnosti se odnosi na obavljanje intervjua s uspješnim ženama iz sektora sigurnosti, koji će se promovirati građanima kroz javnu kampanju. Agencija za ravnopravnost spolova BiH podržava navedeni projekat kroz povećanje vidjljivosti javne kampanje putem web stranice Agencije.

Javna kampanja je započeta objavljivanjem intervjua s gospođom Anom Mijač, starijom policajkom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog  kantona.

foto-3_css

Ana Mijač: „Policijski posao nije zanimanje, već način života“

Predstavnici Centra za sigurnosne studije (CSS) su u okviru projekta „Osnaživanje žena za jaču integraciju u sektor sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz javnu promociju uspješnih liderki“, koji finansijski podržava Kanadski fond za lokalne inicijative, razgovarali s gospođom Anom Mijač, starijom policajkom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Gospođa Mijač već šest godina uspješno obavlja policijske poslove u Policijskoj stanici Centar u Zenici. Također, radi se o pouzdanoj pripadnici Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira. Navedena jedinica se angažuje u kriznim situacijama, nemirima i na obezbjeđivanju značajnijih sportskih događaja, naročito fudbalskih utakmica na kojima je bosanskohercegovačka javnost, između ostalog, svjedočila i nemilim događajima.

Kako procjenjujete položaj žena u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i u policijskim strukturama u BiH uopšte?

U odnosu na raniji period, uočljiva je ekspanzija žena na rukovodnim mjestima, čiji je rad, zalaganje i trud rezultirao imenovanjem na određene pozicije, odnosno unapređenjem. Međutim, smatram da je još uvijek potreban veći rad i zalaganje od strane žena nego muških kolega radi postizanja takvih rezultata. S obzirom da sam u kontaktu s kolegicama iz drugih policijskih struktura i agencija, mislim da dijele moje mišljenje i da je tako i kod njih. 

Radite u Jedinici za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira, odnosno na obezbjeđenju značajnijih sportskih događaja, između ostalog i fudbalskih utakmica, te tokom kriznih situacija ili nemira. Možete li nam nešto više reći o specifičnostima Vašeg posla i koliko je neophodno truda, rada i hrabrosti da bi se njime bavilo, naročito ženskim osobama?

Smatram da svaki posao iziskuje trud, rad i zalaganje ako čovjek zaista želi da profesionalno obavi svoj posao. Policijski poslovi su posebno zahtjevni jer u svakom momentu, bez obzira na radno vrijeme, a naročito pripadnici Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira, moraju biti spremni odgovoriti zadatku na profesionalan način, s punom koncentracijom i fizičkom spremnošću. Kolege od kolegica očekuju jednaku spremnost za obavljanje zadataka i mogu računati na nas ravnopravno. Nerijetko se žene nađu u situaciji da im muške kolege priteknu u pomoć, instinktivno, u namjeri zaštite, razmišljajući o njima kao o nježnijem spolu. Ipak, na svim fudbalskim utakmicama, protestima i drugim poslovima, žene su jednako angažovane kao pripadnice Jedinice, odnosno nisu iz bilo kojeg razloga pošteđene.

foto-4_css

Kako Vas doživljavaju Vaše muške kolege i da li smatrate da ste u njihovim očima ravnopravni s njima u poslu kojim se bavite?

Zbog stereotipnog razmišljanja, još uvijek postoji mišljenje kod pojedinih kolega da ženama nije mjesto na nekim radnim mjestima, pa tako i u policiji. Međutim, meni to može biti samo motiv da se više angažujem i pružim maksimum prilikom obavljanja poslova i zadataka koji su mi postavljeni.

Koliko su prema Vašem mišljenju međuljudski odnosi važni u poslu kojim se bavite?

Međuljudski odnosi su u ovom poslu ključan faktor jer mi, ipak, povjeravamo živote jedni drugima na terenu i u poslu općenito.

S obzirom da obavljate odgovoran i po prirodi vrlo rizičan posao, kako uspijevate održati balans između poslovnog i porodičnog života i koliko je važna podrška porodice?

Izuzetno je teško izdržati tempo, obzirom da nema kontinuiranog rasporeda rada i u svakom trenutku možemo biti angažovani i može biti potreba da se javimo na službu. Tu nastupa porodica, čije razumijevanje je jako bitno i oni su mi motivacija za obavljanje posla kako treba. Zbog potreba javljanja na posao, često sam bila u situaciji da moram odgoditi sve porodične obaveze. Međutim, porodica je svjesna posla kojim se bavim i imaju veliko razumijevanje, a to mi olakšava da ga obavim kako treba i da ga ostavim iza sebe kada se vratim kući.

foto-1_privatna-arhiva

Da li bi trebalo biti više žena u policijskim strukturama i koja je prednost, prema Vašem mišljenju, njihovog zapošljavanja?

Smatram da su žene spremne uložiti više truda i posvetiti više pažnje poslovima koje obavljaju jer su, po prirodi, senzibilnije i imaju više empatije prema drugim osobama. Prema tome, a imajući u vidu da su policijski službenici u službi građana, žene se zalažu više za rješavanje tuđih problema.

Koja je Vaša poruka za mlade djevojke i žene koje planiraju graditi svoju profesionalnu karijeru u policijskim strukturama u BiH?

Mišljenja sam da policijski posao nije zanimanje, već način života. Taj posao uspješno može obavljati samo onaj koji ga voli i koji je spreman tako da živi. Posebno zadovoljstvo i osjećaj satisfakcije pruža pomaganje drugima i to je najveća nagrada svima koji vole ovaj posao i bave se njime isključivo iz navedenih razloga.

logo-wiselogo-cflilogo-css

Mišljenja sadržana u ovoj publikaciji ne odražavaju obavezno i mišljenja Vlade Kanade