Regionalna konferencija ‘U susret izborima 2018: Povećanje učešća žena na mjestima političkog odlučivanja u BiH’, održana u petak, 14. rujna u Sarajevu ponovno je skrenula pozornost na ezavidnu statističku činjenicu suvremene BiH: Iako žene čine više od 50% populacije u BiH, a izborni zakon predviđa kvotu od najmanje 40% zastupljenosti manje zatupljenog spola na kandidatskim listama, tek 15% do 23% je izabranih kandidatkinja u institucije vlasti.To nije samo slučaj s BiH, već i u svim državama u okruženju – Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj, čije su predstavnice nazočile ovoj regionalnoj konferenciji.

Ujedno, ovom prilikom dana je podrška političkom angažmanu mladih kandidatkinjama na skorašnjim Općima izborima, odnosno, podizanju vidljivosti žena na Općima izborima,  kampanji ‘Mi predstavljamo – vi birate’, Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice uz podržku Vijeća Europe u BiH.

A koliko im znači podrška pod sjenom već navedenih, negativnih statističkih brojki, komentiralo je sedam kandidatkinja: Vedrana Đurđević (Demokratski front), Azra Atagić-Čatović (Neazvisni blok), Adisa Herenda (Stranka za BiH), Belma Kapo (Socijaldemokratska partija), Mirjana Popović (Srpska napredna stranka), Ivana Petričević (Srpska demokratska stranka), Željka Novicki (Srpska napredna stranka).

Vedrani Đurđević, 33-godišnjoj Sarajki ovo su prvi izbori gdje je i ona na listama svoje stranke za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred koalicije DF-GS.

“Ova podrška mi itekako znači jer mi još uvijek zaostajemo za Europom kada je riječ o ženama u politici. Kod nas je rijetkost da je žena ta kojoj se vjeruje kada je riječ o politici. Moja kandidatutra, za mene osobno, je velika šansa i prilika da pokažem što mi kao žene možemo doprinijeti, promijeniti i uraditi”, zaključuje ova mlada političarka.

Azra Atagić-Ćatović iz Neazvisnog bloka također je kandidatkinja Parlament BiH.

“Na žalost, do sada je bila takva situacija da su žene bile skoro nevidljive tijekom donošenja političkih odluka. Nadam se da će ovaj projekt uroditi plodom i da će više žena biti izabrane i dobiti mogućnost da odlučuju. U sklopu političke partije vrlo je teško uopće doći u ulogu da budete kandidirani, a potom da budu obnašateljice u izvršnoj vlasti”, ističe ona.

Ivana Petričević iz Srpske demokratske stranke, kandidatkinja je za Parlament BiH. O kampanji za podršku ženama-političarkama u BiH ona kaže:”Puno mi znači ta podrška i ova kampanja koja žene kandidatkinje nastoji učiniti vidiljivijima biračima, kao i prilika koju sam dobila, ravnopravnost koju tek počinjemo stjecati u pravom smislu. Što se tiče žena, mislim da su više savjesne i odgovorne u svom poslu i mogu nositi teret vođenja države”.

Mirjana Popović kandidatkinja je Srpske napredne stranke člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Ona je, kako i sama kaže, prvi put u politici i odmah je dobila priliku za kandidaturu za ovu vrlo važnu dužnost.
Ova kandidatkinja za Predsjedništvo BiH zaposlena je u ministarstvu financija RS-a, gdje radi već 11 godina, ima dva magistarska rada, prvi put magistrirala je u Banja Luci, a drugi put u SAD-u, jednom od prestižnih sveučilišta Williams College kojeg magazin Forbes već šestu godinu za redom rangira na prvo mjesto ljestvice od 500 najboljih američkih sveučilišta.

“Čast mi je što me je Srpska napredna stranka prepoznala i pružila mogućnost za kandidaturu, a s druge strane to je jedna velika odgovornost koju sam sa zadovoljstvom prihvatila. Smatram da žena u politici ima jako malo, a ja ću se doista truditi da provodim politiu na najbolji mogući način. Nemam iza sebe političko iskustvo, ali imam dugogodišnji rad u izvršnoj vlasti. Članica sam i Mense BiH i sa svojim koeficijentom inteligencije 156 mislim da mogu puno doprinijeti svojoj zemlji”, kaže ona.

Na pitanje, zašto se, pored svega, odlučila na politiku kaže: “Volim ovu zemlju i kao što sam već kazala, studirala sam u Americi, ali sam se odlučila vratiti jer želim pomoći svojoj zemlji, sudjelovati u njenom razvoju. Želim dati svoj politički i društveni doprinos i mislim da bi se svi mladi trebali uključiti u kreiranje pozitivnih promjena jer ovo je sve naša kuća”.

Adisa Herenda iz Stranke za BiH još jedna je kandidakinja za Parlament BiH.

“Iznimno mi je zadovoljstvo što su moje stranačke kolege prepoznale mene kao kandidatkinju i kandidirali me za tu poziciju. Dugogodišnja sam aktivna članica SBiH-a, a sada sam i na dužnosti potpredsjednice Žena SBiH-a. Prije svega, ukoliko budem izabrana, zalagati ću se za sve žene sa svih razina, i za one u ruralnim i za one u gradskim područjima, da imaju što bolji status i poziciju u društvu. Također, želim nastaviti suradnju i sa nevladinim organizacijama, posebno sa tzv. ženskim organizacijama koje se zalažu za ženska prava. To mi je jedan od prioriteta od kojih je najvažniji poštivanje Ustava BiH”, ističe Herenda.

Ona također pozdravlja kampanju ‘Mi predstavljamo – vi birate’, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Agencije za ravnopravnost spolova BiH, zbog prilike da sežene-političarke istaknu i predstave. “Do sada smo samo imali sliku, a ne ton”, zaključuje ona.

Njena kolegica Belma Kapo iz SDP-a BiH kandidatkinja je državni parlament, a ujedno su ovo njeni prvi izbori kao kandidatkinje koja se bori za glasove birača.

“Podrška ženama političarkama je potrebna i sretna sam da je ženama dana posvećenost i više pozornosti jer jakoje teško doći do medijskog prostora da kažu svoje programe, predstave se zbog čega bi one bile pravi izbor za birače. Žene su sustavnije u mnogim stvarima od muških kolega, a također na listama ima jako puno muškaraca koji su godinama tu. Ženama se ne daje toliko prilike, ali ipak vidim da na listama ovih izbora ima novih lica što je optimistično. Sjajno je da nam se dadne šansa da osvježimo političku scenu”, komentira Kapo.

Željka Novicki iz Srpske napredne stranke kandidatkinja je za Parlamentarnu skupštinu BiH. Ona već ima iskustva u izbornim procesima što pokazuje njenu upornost u političkom angažmanu.

“Iznimno važno je dati podršku u svim projektima koji promoviraju ravnpravnost spolova, pa tako i povećano učešće žena u izbornim procesima je političke stranke, iako zadovolje kvotu po Izbornom zakonu, rijetko su žene nositeljice kandidacijskih listi i ne daje im se veća mogućnost ženama u sudjelovanju u izvršnoj vlasti i na odgovornim dužnostima. Moja stranka jedna je od rijetkih koja je na ključnoj dužnosti predložila ženu-kandidatkinju za srpskog člana Predsjedništva BiH. Stoga je podrška ženama političarkama jako važna kako bi žene bile zastupljenije, a naša zemlja bila na većem stupnju demokracije.

 

 

Inače, ovom kampanjom želi se istaknuti važnost osnovnih postupata Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, važnost Izbornog zakona koji predviđa kvotu za manje zastupljen spol. Nepoznavanje kvota dovodi do toga da su žene zadovoljne i onim gdje se trenutno nalaze. Također, želi se promovirati biračko pravo, ravnopravnost muškaraca i žena te u konačnici, važnost izlaska na Opće izbore 2018. godine.

(Republikainfo.com/V. Soldo)

Izvor: Republika.info