U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obilježava danas širom svijeta, Zajednička komisija za ljudska prava i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održali su tematsku sjednicu na kojoj su sagledali stanje i položaj u kojem se nalaze LGBTI osobe u BiH. Ovogodišnja tematska sjednica održana je pod nazivom “Biti LGBTI osoba u BiH – preporuke za djelovanje institucija”.

Sjednica je organizirana u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sarajevskim otvorenim centrom i UNDP-jem u BiH.

Skupu su prisustvovali predstavnici parlamentarnih komisija za ljudska prava i ostvarivanje ravnopravnosti spolova, predstavnici izvršne vlasti iz oblasti zaštite ljudskih prava, zdravlja, pravosuđa, obrazovanja, unutrašnjih poslova, te nevladinih organizacija, ambasada stranih zemalja u BiH i međunarodnih organizacija.

Riječ na sjednici imali su Maja Gasal Vražalica, dopredsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, Mirsad Isaković, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava BiH, Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-ja u Bosni i Hercegovini, Shanley Pinchotti, Direktorica ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH te Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra.

Prisutnim je o aktuelnim politikama za ravnopravnost LGBTI osoba i akcionom planu za unapređenje ravnopravnost LGBTI osoba u BiH govorila  Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koja je tom prilikom istakla:  “Bosna i Hercegovina je postigla određeni napredak kada je u pitanju zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije. Međutim, ono u čemu Bosna i Hercegovina još uvijek nije napravila iskorak jeste donošenje mjera koje bi usmjerile pristup u radu sa profesionalcima koji su zaposleni u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, pravosuđu i policijskim agencijama a koji bi trebali pružiti podršku ranjivim grupama, odnosno kako bi smo u potpunosti preuzeli temeljne vrijednosti Evropske unije”.

Također, prezentirane su mjere za promociju i zaštitu prava LGBTI osoba koje su gender institucionalni mehanizmi u BiH uključili u svoje godišnje operativne planove za provedbu Gender akcionog plana BiH (GAP). U ovim operativnim planovima za 2016. godinu prvi put definirane mjere za promociju i zaštitu prava LGBTI osoba koje su usvojene od strane vlada u BiH.

Na današnjoj sjednici predstavljeni su i izvještaji Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i UNDP u BiH o ljudskim pravima LGBTI osoba, a poseban osvrt napravljen je na položaj ljudskih prava transrodnih osoba i moguće unapređenje njihovog položaja u BiH.

Direktorica Samra Filipović Hadžiabdić prenijela je javnosti jasnu poruku “diskriminacija i nasilje koje trpe LGBTI osobe nije prihvatljiva kao što nije prihvatljivo ni ograničavanje prava da se o ovim problemima skreće pažnja javnosti”.

Tematska sjednica je završena u 14:00 časova.