1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Video: sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Video: sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici

06.08.2020. | Novosti, Novosti_nasilje

UN Women je snimio video koji prikazuje rezultate rada na polju sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici u nekoliko prethodnih godina. Predstavnica Agencije za ravnopravnost spolova BIH dala je kratku izjavu na temu važnosti poštivanja preuzetnih međunarodnih obaveza, s naglaskom na Istanbulsku konvenciju koja postavlja jasne i visoke standarde sa ciljem pune zaštite žena i djevojčica.

Sprečavanje nasilja nad ženama / Zaštita – Izmjena zakona i politika

UN Women Bosnia and Herzegovina dugo radi na polju zaštite od nasilja nad ženama s fokusom na izmjene relevantnih zakona i politika u posljednjih nekoliko godina. ⚖️ Rad UN Women u BiH, zajedno sa partnerskim organizacijama, uticao je na usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Brčko Distrikta BiH, kao i na izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske koje su usvojene 2019. godine, a tiču se bolje zaštite žena od nasilja. 🙌 Pogledajte video i saznajte više!—For a long time, UN Women in BiH has been focusing its efforts on preventing violence against women in order to contribute to significant changes of relevant laws and policies. ⚖️ Work of UN Women in BiH, together with partner organizations, has affected the adoption of the Law on protection from domestic violence of Brčko Distrikt of BiH, as well as the adoption of changes to the Law of protection from domestic violence of Republika Srpska which were adopted in 2019, and which aim to contribute to better protection of women from violence. 🙌 Take a look at the video to find out more! Embassy of Sweden in Sarajevo Evropska unija u Bosni i Hercegovini

Posted by United Nations in BiH on Četvrtak, 6. August 2020.

U videu se navodi da nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja najteži oblik kršenja ljudskih prava i ostavlja psihičke, seksualne i fizičke posljedice. Nasilje nad ženama i djevojčicama posljedica je neravnopravnih odnosa u porodici i društvu gdje dominira uloga muškarca. Najčešći počinioci nasilja su intimni muški partneri. U prilog tome govore i podaci prvostepenih sudova u BiH koji u 96 posto slučajeva bilježe muškarce kao počinitelje nasilja. Upravo nasilje sprečava žene da uzmu punopravno učešće u društvu i ostavlja posljedice po ekonomiju i javno zdravlje.