(Sarajevo, 06.04.2020. godine)

Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH se obratila nevladinim organizacijama u cilju planiranja interventnih i dugotrajnih mjera kako bi se ublažile posljedice s kojima se susreću žene u uslovima ekonomske krize prouzrokovane pandemijom COVID-19. U nastavku se nalazi upit Agencije za ravnopravnost spolova BiH dostavljen nevladinim organizacijama koje se bave ekonomskim osnaživanjem žena:

Poštovane/i, 

Jedna od posljedica pandemije COVID-19 je usporavanje ili privremeno zamiranje ekonomskih aktivnosti. To je situacija koja dodatno i specifično pogađa žene. Naime, ekonomska kriza najprije pogađa neke od djelatnosti u kojima su prisutne, ili posebno zastupljene, žene-poduzetnice. Takođe, među prvima na udaru krize bile su ekonomske grane u kojima preovladava ženska radna snaga, u širokom spektru od radnica u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turističkoj djelatnosti, pa do frizerki i radnica u butiku ili cvjećari. Konačno, žene koje rade nailaze danas na dodatne izazove da odgovore obavezama na radnom mjestu i privatnom životu, jer su mnoge društvene usluge – od zdravstva, pa do gradskog prevoza, snabdijevanja i usluga predškolskog odgoja – reducirane, ili su prestale sa normalnim djelovanjem.

Namjera Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, jeste da interventno djelovanje iz budžetskih, kao i sredstava donatorske zajednice, bude usmjereno prema rješavanju najadekvatnijih i najprioritetnijih problema s kojima se susreću žene u uslovima ekonomske krize prouzrokovane pandemijom.

S tim u vezi, najljepše Vas molimo da nas hitno informišete o sljedećem:

Navedite pojedinačne primjere, i/ili Vaše generalno mišljenje, o tome koji oblik asistencije (politička, medijska, materijalna) od strane Agencije za ravnopravnost spolova BiH/MLJPI BiH bi bio neophodan i urgentan, kako bi se ublažile posljedice ekonomske krize prouzrokovane pandemijom COVID-19 na sljedeće ciljne grupe:

  1. preduzetnice
  2. žene koje su ostale bez posla
  3. zaposlene žene.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,

AGENCIJA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BOSNE I HERCEGOVINE

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BOSNE I HERCEGOVINE