1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Učešće na konsultativnom sastanku na temu “Women in STEM Network” (Regionalna mreža žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici)

Učešće na konsultativnom sastanku na temu “Women in STEM Network” (Regionalna mreža žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici)

27.07.2021. | Novosti, Novosti_GAP

Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH (ARS BiH/MLJPI BiH) učestvovala je na uvodnom on-line konsultativnom sastanku na temu “Women in STEM Network” (Regionalna mreža žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici). Mreža predstavlja zajedničku regionalnu inicijativu  Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena na Zapadnom Balkanu.

Sastanak, koji su organizovali UNDP u BiH i Inicijativa “IT Girls” održan je 26. jula 2021. godine s ciljem predstavljanja Regionalne mreže, diskusije o prioritetima i mogućnostima uključenja svih partnera u BiH te planovima za budući rad.

Pored ARS BiH/MLJPI BiH, timova inicijative “IT Girls”, RCC, UNDP BiH i Crne Gore, sastanku su prisustvovali  predstavnici/e akademske zajednice i organizacija civilnog društva, te stručnjakinje iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva  i matematike (STEM) u BiH.

U uvodnim obraćanjima, tokom kojih se učesnicama/ima obratila i ARS BiH/MLJPI BiH, istaknuta je važnost zajedničkog djelovanja u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa naglaskom na veće učešće žena u oblastima STEM-a, kao perspektivnim i dobro plaćenim poslovima, koji imaju veliki emancipatorni potencijal. Naglašena je i važnost prepoznavanja glavnih prepreka i izazova te sistemskog pristupa rješavanju potreba žena i djevojaka za učešće u ovim oblastima, a u okviru aktuelnih politika i programa u BiH.

Predstavljene su zajedničke akcije UNDP-a i RCC-a na ekonomskom osnaživanju žena s ciljem razumijevanja šireg konteksta, imajući u vidu transformativni pristup rješavanju posljedica pandemije COVID-19 na ravnopravnost spolova u regiji Zapadnog Balkana. Inicijativa “IT Girls” od 2016. aktivno radi na mogućnostima korištenja znanja, digitalnih vještina, zapošljivosti i inovacija za mlade djevojke i žene, kao ključa za inkluzivan i održiv rast Bosne i Hercegovine u digitalnom dobu.

Predstavnice organizacija civilnog društva i stručnjakinje u oblastima STEM-a, predstavile su postojeće mreže u BiH, kao i vlastite ciljeve, aktivnosti, dostignuća te izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina u ovim oblastima.

Zaključeno je da Regionalna mreža, kroz razmjenu iskustava i praksi te zajedničko djelovanje bazirano na statistici i dokazima, može doprinijeti povećanju ograničenih mogućnosti za veće učešće djevojaka i žena u oblastima STEM-a u zemljama regije, uključujući mentorstvo, stipendije i finasijsku podršku.