1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Učešće Agencije za ravnopravnost polova BIH MLJPI na obiježavanju 30. godina Udruženja “Medica” Zenica

Učešće Agencije za ravnopravnost polova BIH MLJPI na obiježavanju 30. godina Udruženja “Medica” Zenica

28.09.2023. | Novosti

Direktorica Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine Minstarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH Samra Filipović – Hadžiabdić učestvovala je na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja 30. godina rada i djelovanja Udruženja “Medica” Zenica, koje je održano 21.09.2023. godine u Zenici.

Udruženje „Medica“ Zenica osnovano je kao prva specijalizovana ženska nevladina organizacija osnovana tokom rata u Bosni i Hercegovini s ciljem pružanja pomoći, zaštite i podrške ženama i djeci, preživjelima ratno silovanje i seksualno nasilje.

Povodom obilježavanja 30 godina rada i djelovanja “Medice”, direktorica Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine MLJPI BIH, istakla je važnost partnerstva nevladinih organizacija i nadležnih institucija za postizanje ravnopravnosti polova. Tom prilikom navela je brojne zajedničke inicijative koje je Agencija realizovala s ovim udruženjem, koje se odnose na različite aktivnosti, od zajedničkog zagoravaranja i lobiranja za izmjene zakonodavnog i institucionalnog okvira za uspješniju borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, provođenja zajedničkih kampanja, potpisivanje protokola i sporazuma o saradnji, istraživanja i sl.

Na centralnoj manifestaciji su uručena posebna priznanja međunarodnim organizacijama, ministarstvima, opštinama i pojedincima i pojedinkama, za njihovu dugogodišnju podršku, saradnju i doprinos unaprijeđenju rada i djelovanja ovom udruženju. Tom prilikom, direktorica Agencije je dobila posebno priznanje za doprinos u borbi, zalaganju i promicanju ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini, a posebno zalaganje za održivo regulisanje statusa sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini. “Sigurna sam da će se naša plodonosna saradnja nastaviti i u budućnosti, na obostrano zadovoljstvo, a u interesu prvenstveno žena i djevojčica iz ugroženih kategorija društva, koje su pomoć i podršku našle u Udruženju “Medica” iz Zenice”, rekla je direktorica Agencije povodom preuzimanja posebnog priznanja.

https://fb.watch/nlfvvivwYg/