(Brisel, 10 Juli) Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova/MLJPI, BiH –  Samra Filipović Hadžiabdić danas je u Briselu, prisustvovala sastanku šest zemalja zapadnog Balkana i Turske, s ciljem prezentovanja regionalnog programa protiv nasilja nad ženama.

Trogodišnji program je inicijativa i rezultat zajedničkog djelovanja UN Women i Evropske unije (EU)  a u sklopu obilježavanja “godine protiv nasilja nad ženama u EU”.

Ova inicijativa ima za cilj otklanjanja diskriminacije i nasilja nad ženama u šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija) i Turske. Regionalni program nosi naziv “Implementacija normi, mijenja um”  doprinijeti će reformi politika u skladu sa međunarodnim standardima, transformirati diskriminatorne društvene norme, te ujedno  osnažiti žene i djevojčice da pristupe odgovarajućim uslugama.

Agencija za ravnopravnost spolova/MLJPI, BiH kao partner u ovoj regionalnoj incijativi  dobila je podršku UN Women, a tom prilikom direktorica Filipović Hadžiabdić susrela se sa Alia- om El-Yassir, direktoricom UN Women za Europu i središnju Aziju i gđom Dubravkom Šimunović, specijalnom izvjestiteljicom Ujedinjenih naroda za nasilje nad ženama.

Tokom susreta pozdravljen je napredak Bosne i Herceovine u naporima za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (2014), te su ponovile neupitnu podršku ARS BIH, posebno usmjerenu na prioritetne oblasti kao što su:  sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, uvođenje  principa ravnopravnosti spolova u sektor sigurnosti te  uvođenje rodno odgovornog budžetiranja.

Također, gđa. Šimunović pozvala je BiH da se usredotoče na prevenciju rodno zasnovanog ubijanja žena uspostavljanjem ”Femicide Watch“, te da se na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25.11, objavi broj ubijenih žena, spol počinitelja, te identifikaciju propusta u zaštiti.

Više o programu možete pročitati na http://eca.unwomen.org/en/news/stories/2017/07/un-women-and-the-european-union-launch-a-new-initiative-to-focus-on-evaw