Sarajevo, 08.03.2018.

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH),u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Sarajevskim otvorenim centrom,  uz podršku Misije OSCE-a u BiH,  povodom obilježavanja Sedmice ravnopravnosti spolova, organizovala je u zgradi PSBiH tematsku sjednicu pod nazivom „U susret izborima 2018.“

Na tematskoj sjednici, razgovarano je o aktivnostima koje domaće institucije, te nevladine i međunarodne organizacije preduzimaju u cilju uspostavljanja ravnopravnosti spolova u javnom i političkom životu, kao i o očekivanjima u vezi s tim pitanjem od predstojećeg izbornog procesa.

U obraćanju prisutnima, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković istaknuo je da u godini u kojoj će biti održani Opći izbori treba težiti rješenjima za povećanje učestvovanja žena u političkom životu BiH. Statistički podaci, rekao je Isaković, jasno pokazuju da imamo problem koji se ogleda u odsustvu jasne i dosljedne primjene propisa u praksi, što rezultira diskriminacijom žena, odnosno njihovom podzastupljenošću kako u zakonodavnoj tako, još izraženije, i u izvršnoj vlasti na svim nivoima.

Državna ministrica za ljudska ptava i izbjeglice Semiha Borovac kazala je da učešće žena u vlasti na svim nivoima iznosi 22 posto što BiH svrstava u evropski standard.

– Međutim to nije dovoljno da možemo govoriti o postojanju rodne ravnopravnosti kada je upitanju izborni ciklus, kada su upitanju izbori u BiH. Bosna i Hercegovina ima veliki broj obrazovanih, kvalitetnih i sposobnih žena kojima je neophodno ukazati povjerenje i tako ih potaknuti da se angažiraju u svim oblastima društvenog i političkog života, naglasila je Borovac.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton kazao je da se žene širom svijeta suočavaju sa različitim vrstama diskriminacije u raznim sferama života. Međutim, kako je rekao, nedavno smo imali priliku vidjeti, posebno u SAD-u, da se žene ujedinjuju i dižu glas protiv zlostavljanja te skreću pažnju na probleme s kojima se suočavaju.

Glavna poruka koju želi prenijeti Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg na današnjem skupu je potreba da se političko vođstvo uključi u kreiranje rodnoravnopravnog društva.

Rezidentni koordinator UN Women David Saunders mišljenja je da je BiH poznata po snažnim i sposobnim ženama koje su i dobre vođe, tako da nema razloga i izgovora da te žene nemaju veći uticaj u političkom i javnom životu. Proslijedio je poruku UN-a koja glasi da ukoliko se želi promijeniti budućnost, onda se mora promijeniti način na koji se razmišlja danas.

Na sjednici je istaknuto da treba težiti jačanju uloge žena unutar političkih stranaka, kako u izbornom periodu tako i izvan njega, što bi, kako je rečeno, sigurno povećalo i njihov broj u zakonodavnim i izvršnim tijelima vlasti. S tim u vezi naglašena je neophodnost donošenja novog zakona o političkim strankama kojim bi se stranke obavezale da u svojim statutima utvrde načela i mehanizme ravnopravne zastupljenosti spolova u stranačkim tijelima i na izbornim listama.

Kako je  rečeno, pored navedenih mjera koje bi bile provedene s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti spolova u političkom životu, mora se težiti i preduzimanju niza drugih mjera s ciljem uspostavljanja pune ravnopravnosti spolova u BiH. To se, poručili su učesnici tematske sjednice, odnosi prvenstveno na mjere ekonomskog osnaživanja žena i uvođenje rodno osjetljivog budžetiranja.

 

Dodjela priznanja za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini

 

U okviru Tematske sjednice dodijeljena su priznanja osobama koje su svojim radom i zalaganjem u protekloj godini doprinijele ravnopravnosti spolova u BiH na lokalnom, regionalnom ili državnom nivou.

Pri donošenju odluka o dodjeli priznanja za doprinos ravnopravnost spolova u protekloj godini, rečeno je, posebno se cijenio stvarni uticaj, djelovanje i rezultati u sredinama u kojima dobitnici priznanja žive i rade. Također, naročito je uzeta u obzir i različitost polja na kojima dobitnici nagrada djeluju, te raznovrsnost poslova i aktivnosti koje su provodili. Važno je bilo izabrati i osobe koje će i u budućnosti biti ambasadori rodne ravnopravnosti i prepoznatljive figure na koje bi se građani mogli ugledati, poručeno je prilikom dodjele priznanja.

Prva nagrada za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini dodijeljena je novinaru i televizijskom voditelju televizije N1, gospodinu Nikoli Vučiću. Kako je istaknuto, Nikola Vučić kao novinar koristi svaku priliku da rodnu ravnopravnost stavi na „dnevni red“ odnosno program televizije N1, odnosno da pitanja koja se tiču rodne ravnopravnosti prezentira i ističe u javnom diskursu na pravi način. Direktnu korist od njegove aktivnosti – pravih i relevantnih informacija, rečeno je, ima cijela bh. javnost, kao i istraživači koje ova tema zanima i koji bi se i dalje njome želili baviti, a posebno žene kojih se tiču teme koje je gospodin Vučić obradio, poput rodno zasnovanog nasilja ili odnosa teologije prema ženama.

Drugu nagradu dobio je izvršni direktor „Sarajevo Unlimited“, gospodin Senad Alibegović. Kao izvršni direktor prvog i najvećeg regionalnog foruma inovacija „Sarajevo Unlimited“, Senad Alibegović nastojao je da ovaj forum, osim promocije BiH kao zemlje inovacija i talenta, kroz promociju preduzetništva i inovacija u biznisu integrira i komponentu ravnopravnosti spolova. Stoga, kako je rečeno, njegov uticaj imao je najviše promotivnog djelovanja, te je uticao na terminologiju i predstavljanje pozitivnih praksi učešća žena u svim oblastima u kojima je, inače, njihovo učešće  minimalno ili stigmatizirano.

Nastavnik informatike iz Druge osnovne škole „Srebrenik“, gospodin Nedim Delić dobitnik je treće nagrade za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini. Prilikom dodjele, istaknuto je gospodin Delić već dvije godine zaredom, u povodu Međunarodnog dana učešća djevojčica u informacijsko – komunikacijskim tehnologijama, organizira okrugli sto pod nazivom „Djevojčice i ITC“. Zadovoljstvo izražava što su sve tri nagrade uručene muškarcima, što ukazuje na činjenicu da se i muškarci sve više angažiraju i da je njihov doprinos na polju rodne ravnopravnosti sve vidljiviji i snažniji. (kraj)