1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Tematska sjednica realizacija preporuka UN CEDAW komiteta

Tematska sjednica realizacija preporuka UN CEDAW komiteta

10.12.2021. | Novosti

(Bijeljina, 10. 12. 2021)

Zajednička tematska sjednica ustavnopravnih komisija Doma naroda i Predstavničkog doma, Zajedničke komisije za ljudka prava i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je na temu provedbe preporuka UN CEDAW komiteta na 6. periodični izvještaj o provedbi UN CEDAW konvencije.

U fokusu sjednice, koju je inicirala i tehnički pripremiila Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, bila je preporuka o integrisanju ravnopravnosti spolova u Ustav Bosne i Hercegovine. Članovi i članice komisija su upoznati sa UN CEDAW preporukama i sa prijedlogom aktivnosti za provedbu istih, odnosno prijedlogom Amandmana na Ustav.

Na sjednici je, pored ostalog, predstavljena i inicijativa nevladinog sektora – Građanke za ustavne promjene sa svojim setom prijedloga amandmana na Ustav BiH. Zaključeno je da se na platformi prezentovanih inicijativa nastavi aktivnost u nadležnim parlamentarnim komisija, uz podršku Agencija za ravnopravnost spolova BIH, MLJPI BIH, na formaliziranju prijedloga ustavnih amandmana.