1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Saopštenje za javnost povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu u Bosni i Hercegovini 2020.godine

Saopštenje za javnost povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu u Bosni i Hercegovini 2020.godine

14.10.2020. | Novosti

Bez obzira na sve težnje da se razvijaju ruralne sredine, savremeni uslovi života za posljedicu ipak imaju veliko napuštanje seoskih imanja i prelazak u urbane sredine. U tim sredinama život nije uvijek bolji i ljepši, ali je brži i nesigurniji. Ipak zbog sreće i uspješnosti svojih članova domaćinstva žene često odlučuju da privatna imanja u ruralnim sredinama zamjene onima u gradskim/urbanim sredinama. U Bosni i Hercegovini su još uvijek prisutni patrijarhalni odnosi koji su očitiji u seoskim nego u gradskim sredinama. Postoje i primjeri u kojima otac i djeca odlaze da rade ili se obrazuju u gradske sredine, a žene ostaju na selu da rade u domaćinstvu i na imanju. I dalje je prisutan uticaj tradicije, običaja, stereotipa i predrasuda, te za žene na selu vrijedi mišljenje da nisu dovoljno obrazovane i da su nezainteresovane za promjene. Svjesno ili nesvjesno žena postaje osnovni poljoprivredni proizvođač.

Specifični uslovi uzrokovani pandemijom korona virusa prouzrokovali su i specifične načine obilježavanja ovog dana koji za cilj ima predstavljanje i promociju prava žena na selu. Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH će 15.oktobra 2020.godine u Bosni i Hercegovini obilježiti Međunarodni dan žena na selu učešćem na online panel diskusiji pod nazivom „Prepreke koje smo savladale!“ Kroz diskusiju će biti predstavljeno sedam istaknutih žena koje uspješno vode svoje firme ili su značajno doprinijele ekonomskom osnaživanju žena u Bosni i Hercegovini.

Sweden/USAID FARMA II projekat već pet godina u Bosni i Hercegovini podržava i promovira osnaživanje žena i njihovo aktivno učešće u poljoprivredi. Od početka svog rada 2016. godine, projekat je pružio obuku i druge vrste tehničke pomoći za 1.439 žena, te podržao rad 437 poljoprivrednih organizacija kojima upravljaju žene.

Nadamo se da će rezultati ovoga i sličnih projekata za rezultat imati veće uspjehe u ostvarivanju svih ženskih prava u seoskim sredinama.