1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Saopštenje za javnost povodom obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca u Bosni i Hercegovini

Saopštenje za javnost povodom obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca u Bosni i Hercegovini

19.11.2023. | Novosti

Kao i prethodnih godina tako i ovoga 19.novembra 2023.godine obilježavamo Međunarodni dan muškaraca u Bosni i Hercegovini. Pokret „Movember“ je period u toku kalendarske godine u kome muškarci puštaju brkove i bradu u znak podrške i poziva svim muškarcima da posjete ljekara, te bez straha, srama i neugode obave ljekarski pregled prostate i testisa. Posebna ciljna grupa su muškarci u četrdesetim i pedesetim godinama, ali kako se kaže:„Bolest ne bira!“ Ukoliko sumnjate na bolest od nje ne možete pobjeći, posjetite ljekara, uradite testove. Otkrivanjem bolesti u ranoj fazi imate veće šanse za izlječenje.


Ovo je jedan od načina da podsjetimo na obaveze preveniranja svih oblika bolesti jer su posljedice, neodgovornog ponašanja prema zdravlju, ponekad veoma teške. Sjedilački načini rada, malo kretanja, zatvoren prostor, sklonost debljanju, nezdrava ishrana samo su neki od uzroka nastanka pretilosti, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska. Rodne predrasude da samo žene brinu o zdravlju i da muškarci ne treba da posjećuju ljekara povećava rizik od bolesti koje će rezultirati uvećanom prostatom i drugim urološkim problemima kao i erektivnom disfunkcijom. Zanemarivanje simptoma bolesti i posljedice nebrige o zdravlju postaće problem, ne samo pojedinca, nego cijele porodice i onih koji ih vole.


Prema svjetskim statistikama, ali i prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine muškarci žive kraće od žena, češće izvršavaju samoubistva i stradaju od nesretnih slučajeva. Oni su u drastično većem procentu počinitelji ubistava i različitih oblika nasilja u porodici, nego su to žene. U 2022.godini u Bosni i Hercegovini je najviše razvoda bilo u grupi u kojoj su žene i muškarci imali od 40-49 godina. Sve češće se dešavaju slučajevi ubistava žena koji bivaju definisani kao femicid. Stoga, muškarci bi trebalo da obrate pažnju i na svoje mentalno zdravlje jer savremeni, ubrzani, stresni i neizvjesni način života uzima svoj danak kako ženama tako i muškarcima. Potrebno je pokušati „popravljati stvari“ iako živimo u potrošačkom društvu jer su život i zdravlje najvrjedniji.


Poštovani muškarci,
ukoliko imate vremena da provodite ispred ekrana ili u teretanama, onda odlučite da imate vremena i za posjetu porodičnom ljekaru ili specijalisti, a ne morate čekati novembar već to možete uraditi bilo kojeg mjeseca u godini. Na ovaj način možete spasiti i unaprijediti svoj život!