Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu 2019. godine daje

Saopštenje za javnost

Dan djevojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT) ili Girls in ICT day je proistekao iz inicijative pokrenute od strane Međunarodne telekomunikacijske zajednice, koja je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za informacijske i komunikacijske tehnologije. Obilježavanje jednog ovakvog dana ohrabruje djevojčice da ostvare svoje karijere vođene ličnim interesima, afinitetima i talentima.

Žene i muškarci treba da imaju jednaka prava na izbor  sopstvene karijere. U našem društvu još uvijek postoje stereotipna razmišljanja o tome koja su to muška ili ženska zanimanja. Kao rezultat toga, djevojke i žene su manje zastupljene u području inžinjerstva, matematike i informatike, ali su drastično više zastupljene u oblasti obrazovanja, zdravlja i socijalne zaštite.

Dovoljno je da pogledamo oko sebe i uočićemo da su stranice novina, portali, radio i televizija ispunjeni informacijama o uspjesima djevojčica i djevojaka u svim oblastima života pa tako i u IKT sektoru. Izuzetno mnogo se radi na promociji zanimanja u ovoj oblasti, ali to još uvijek nije dovoljno da bi zastupljenost muškaraca i žena bila ujednačena. Zato  je ovo prilika da osnažimo i ohrabrimo djevojke da razmisle o karijeri u IKT sektoru.

Korištenje savremenih tehnologija otvara “prozor” u svijet gdje se nude novi izazovi koji mogu imati i neželjene posljedice. Opasnostima različitih oblika on-line nasilja danas u sve više izloženi i dječaci i djevojčice, te ih je potrebno educirati i o takvim rizicima.

Stoga, na Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama, pozivamo nadležne institucije, društvene subjekte i sve muškarce i žene, da podrže veću uključenost djevojaka I djevojčica u IKT sektor, kao i da pomognu u prevenciji i borbu protiv zloupotrebe mogućnosti koje informaciono-komunikacijski napredak sa sobom donosi.  Samo siguran svijet IKT-a  može ponuditi jednake mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca i pružiti nove mogućnosti ličnog i društenog razvoja.