1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Saopštenje za javnost povodom nasilja nad uposlenicom hotela “Jablanica”

Saopštenje za javnost povodom nasilja nad uposlenicom hotela “Jablanica”

08.08.2023. | Novosti

(Sarajevo, 08. 08. 2023. godine)

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH podržava i pridružiće se organizovanim protestima koji će, kao izraz podrške Enisi Klepo i svim ženama koje su žrtve nasilja, biti održani u Jablanici 9. 8. 2023. godine. Nasilje na osnovu spola koje je izvršeno 01. 08. 2023. godine u obliku fizičkog napada vlasnika hotela „Jablanica“ na uposlenicu Enisu Klepo, Agencija najoštrije osuđuje.

Ovom prilikom ponovo skrećemo pažnju bosanskohercegovačke javnosti da nasilje prema ženama i nasilje u porodici još uvijek predstavlja jednu od najtežih i najrasprostranjenijih oblika neravnopravnosti spolova i diskriminacije u našem društvu. Podsjećamo da je, prema istraživanjima, čak 48 % žena u Bosni i Hercegovini doživjelo neki oblik nasilja na osnovu spola nakon što su navršile 15. godina.

Korijenski uzrok nasilja prema ženama leži u neravnopravnosti spolova u društvu. Štaviše, kriza u društvu, ekonomska nejednakost, uključujući i ekonomsku ovisnost, povećavaju ranjivost žena na sve oblike nasilja u njihovom privatnom i profesionalnom životu. U takvim uslovima, radni odnosi i borba za prava koja proističu iz radnog odnosa lako mogu postati prostor za ispoljavanje spolne nadmoći i neravnopravnosti, koje je u slučaju Enise Klepo poprimilo oblike brutalnog nasilja kao ekstremne forme diskriminacije na osnovu spola.

Ratifikacijom Konvencije Ujedinjenih nacija o ukidanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i Konvencije o borbi i sprječavanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici Vijeća Europe (Istanbulska konvecija), Bosna i Hercegovina se obavezala na uspostavu efikasnog mehanizma zaštite od svih oblika nasilja prema ženama. Smatramo da je u Bosni i Hercegovini  učinjen određeni  napredak, te da je uspostavljen solidan pravni i institucionalni okvir, razvijeni mehanizmi zaštite, više je prijavljenih slučajeva, osjetljivost policije i drugih organa za pitanja rodno zasnovanog nasilja je u porastu, kao i svijest javnosti o ovom problemu.

Međutim, ovaj slučaj nasilja na osnovu spola u Jablanici nas opominje da je još uvijek pred nama ultimativni zadatak ravnopravnosti, koji je i preduslov našeg društvenog i ekonomskog progresa, a to je – da učinimo i dom i radno mjesto sigurnim mjestima za žene!

Stoga, provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini moramo učiniti još efikasnijom a uspostavljene mehanizme zaštite i prevencije nasilja na osnovu spola moramo dalje jačati, posebno kada je u pitanju efikasnost procesuiranja predmeta rodno zasnovanog nasilja, provedbe zaštitnih mjera, kao i kaznene politike.

Najoštrije osuđujući ovaj i druge slučajeve nasilja na osnovu spola, Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva nadležne organe da efikasno provedu sve zakonom propisane radnje u cilju kažnjavanja počinioca. Još jednom naglašavamo važnost adekvatnog i brzog odgovora svih nadležnih službi u cilju prevencije svih oblika nasilja prema ženama, podrške žrtvama i efikasnom procesuiranju počinilaca ovih djela.

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BOSNE I HERCEGOVINE

AGENCIJA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BOSNE I HERCEGOVINE