1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana muškaraca 2020. godine u BiH

Saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana muškaraca 2020. godine u BiH

18.11.2020. | Novosti, Uloga muškaraca

Na današnji dan, već davne 1999.godine, potekla je ideja o obilježavanju 19.novembra kao Međunarodnog dana muškaraca. Cilj je bio da se na taj način doprinese unaprjeđenju zdravlja muškaraca, mladića i dječaka, te da se apeluje za poboljšavanje i promociju ravnopravnosti spolova kao i da se istaknu pozitivni primjeri na prevazilaženju različitih predrasuda vezanih za ponašanje muškaraca u porodici, braku, brizi za djecu ili o njihovom odnosu prema sopstvenom zdravlju i osjećanjima.

U 2020.godini pandemija korona virusa je ponudila još jedan životni izazov sa kojim niko nije mogao da se izbori bez većih ili manjih posljedica. Strah za sopstveno zdravlje je učinio da su ljudi ponekad gubili ljudske osobine dok su u drugim slučajevima iskazivane i nadljudske snage da se umanje posljedice za pojedince, ali i cijele ugrožene grupe. Ukoliko se govori o različitim starosnim grupama postoji osjećaj da niko nije pošteđen, ali je isto tako statistika nemilosrdna i pokazuje koliko je više ugrožena muška populacija. Možda to može izazvati sumnju da se muškarci manje brinu za svoje zdravlje, nezdravije žive ili nedovoljno pažnje posvećuju prevenciji i početnim simptomima narušenoga zdravlja. Upravo to može biti još jedan opravdan razlog da na današnji dan upozorimo sve osobe koliko je važno održati zdravlje, te zaštititi i sebe i one koji žive u našoj blizini.

Naglasimo da zdravlje nije samo odsustvo bolesti nego i pripremanje organizma za trenutke kao što su ovi koji su zadesili cijeli svijet. Ovo je trenutak u kome je moguće spoznati značaj zdravlja svakog pojedinca jer je on ipak karika u jednom životnom lancu. Štiteći svoje zdravlje mi štitimo i zdravlje drugih pa radilo se to o fizičkom, psihičkom ili emocionalnom zdravlju. Ponekad nismo svjesni posljedica različitih bolesti, ali se one najčešće osjećaju cijeloga života. Trenutno se najviše plašimo broja zaraženih i umrlih, ali posljedice na mentalno zdravlje onih koji su se brinuli za oboljele i izliječenih osoba će se u budućnosti još dugo sanirati. Zbog toga je potrebno pružiti pomoć i podršku drugima, ali i zaštititi sebe kako bolest ne bi uzela “danak” koji smo mogli spriječiti.

Pokušajte sačuvati sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najmilijih za sretniji život!