1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » SAOPŠTENJE

SAOPŠTENJE

11.10.2023. | Novosti

Bosna i Hercegovina i ovaj 15.oktobar – Međunarodni dan žena na selu – dočekuje sa sličnim izazovima kakvi su bili prisutni prethodnih godina. Tendencija napuštanja prostora Bosne i Hercegovine se nastavlja i sve je veći nedostatak radno sposobnog stanovništva. Broj stanovnika u nekim gradovima čak raste, ali se smanjuje broj stanovnika u svim ruralnim sredinama. Pojedine seoske sredine su ostale potpuno prazne, a u nekima uopšte nema mladih i radno sposobnih osoba. U potrazi za sigurnijim poslom najčešće muškarci napuštaju stalno mjesto boravka, a žene, njihove supruge, sestre, kćerke ili majke, ostaju na selu i postaju osnovni poljoprivredni proizvođači. Žene na selu skoro nikada nemaju samo jednu ulogu jer osim što rade na poljoprivrednom imanju, one su nositeljice domaćinstva, te se brinu o kućnim poslovima, potrošnji svih članova i kompletnog domaćinstva.

Želja da se napreduje, kvalitetnije živi, zdravije hrani i prevazilazi svaki oblik stereotipnog razmišljanja o ženama kao slabijim karikama za sretnije i sigurnije društvo, doprinijelo je da se postepeno počne prevazilaziti neravnopravnost spolova u ruralnim sredinama. Ali… žene su preuzele mnogo veći teret i sada je teško usklađivati sve obaveze privatnoga i profesionalnoga života.

Pored redovnih poslova u domaćinstvu žene idu na edukacije, posjećuju sajmove i pokreću biznise. Omogućen im je pristup sredstvima, a djelimično je osiguran otkup poljoprivrednih proizvoda. To pokazuje da je učinjen napredak, ali još uvijek postoje brojni izazovi. Žene na selu bi mogle da budu pokretači velikih promjena, kako na lokalnom tako  i na širem društvenom nivou, ukoliko bi im se dali dodatni poticaji, subvencije i pružile mogućnosti za ostvarivanje njihovog punog radnog potencijala.

Ravnopravnost žena i muškaraca u ruralnim sredinama je potrebna za ostvarivanje prosperitetnog i održivog stanja u svijetu jer prema podacima Ujedinjenih nacija žene na selu čine jednu četvrtinu svjetske populacije. Ovom brzinom ostvarivanja ciljeva Strategije održivog razvoja to nećemo postići do 2030.godine. Teško prevazilaženje patrijahalnih stavova, uticaja ekonomske krize i neprovođenje adekvatnih socijalnih politika samo su neke od prepreka za bolje ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

Neophodno je da se što brže prevazilaze svi oblici siromaštva i gladi u bilo kojem dijelu svijeta, a da se briga o ličnom i zdravlju porodice, sigurnoj životnoj sredini, organskoj hrani i čistoj vodi stavi na ljestvicu prioriteta. To je osnov da bi sretni, zadovoljni i zdravi ljudi mogli da postižu rezultate u obrazovanju, ekonomiji, politici, sportu, kulturi i u svakoj drugoj oblasti života.

Takve ciljeve progresa moguće je postići uz učešće žena koje djeluju na samom “izvoru” u ruralnim sredinama pri čemu mora biti prepoznat njihov rad i cijenjene zasluge za napredak. Zato na ovaj dan istaknimo značaj učešća žena na selu u donošenju odluka i iskažimo potrebu za njihovom društvenom uključenošću, te ukažimo na probleme sa kojima se suočavaju.

Želimo Vam sretan i uspješan Međunarodni dan žena na selu!