1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Saopćenje za javnost povodom pritužbe Foruma žena SDP-a

Saopćenje za javnost povodom pritužbe Foruma žena SDP-a

11.09.2015. | Novosti

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine je zaprimila pritužbu Foruma žena SDP-a na anketu za izbor najseksipilnije  političarke SDP-a BiH, koju je proveo web-portal Centralni.ba u jeku predizborne kampanje za predsjedničke izbore SDP-a BiH. Čitatelji i čitateljice su imali priliku  izabrati jednu od šest mladih političarki.

Provedena anketa neosporno govori o stereotipnom i neprikrivenom seksizmu našeg društva.

Unatoč provedbi načela jednakopravnosti spolova kroz mnogobrojne zakone, strategije i politike, koji zasigurno predstavljaju okvir za zaštitu prava žena, predodžba o ženama u medijima još nije doživjela istovjetan iskorak iz tradicionalne marginaliziranosti ‘slabijeg spola’, gdje se na žene često gleda kao na objekt, bez obzira na to što žena ima višestruke uloge u životu.

Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH (2003.), brojne međunarodne konvencije (CEDAW, 1979.), deklaracije (Pekinška deklaracija UN, 1995.), preporuke (CoE CM/REC, 2007.), te GAP BiH 2013-2017. godine, zahtijevaju od medija i drugih segmenata društva afirmaciju žena i zagovaranje ravnopravnosti u odnosu na muškarce, kako bi se otklonila postojana i duboko ukorijenjena diskriminacija i stereotipizacija žena i djevojaka.

Agencija osuđuje ovakve diskriminatorne napise te se nada kako se u budućnosti ovakav vid diskriminacije neće ponavljati, a naročito u medijima od kojih očekujemo potpunu podršku u razbijanju stereotipa i promoviranju ravnopravnosti spolova.