1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Prvi kongres osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini pod nazivom “JAKI ZAJEDNO”

Prvi kongres osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini pod nazivom “JAKI ZAJEDNO”

10.11.2023. | Novosti

U Sarajevu je 8.11.2023.godine počeo Prvi kongres osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini pod nazivom “JAKI ZAJEDNO” . Ovaj događaj je okupio organizacije, saveze, forume žena, koalicije i aktiviste kako bi razgovarali i rješavali važna pitanja koja utiču na živote osoba s invaliditetom.


Kongres je otvoren plenarnom sjednicom u srijedu, 08.11.2023.godine i završen je 10.11.2023.godine.
Na plenarnoj sjednici prisutnima se obratila direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Govorila je o međunarodnoj pravnoj osnovi prema kojoj žene sa invaliditetom mogu i moraju ostvarivati svoja ljudska, ženska prava. Istakla je značaj ostvarivanja ravnopravnosti spolova u svim oblastima života i rada kako je to zacrtano osnovnim ciljem četvrtog po redu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine za period 2023-2027.godina.


U toku ova tri dana govoriće se o mnogo važnih tema kao što je zapošljavanje, inkluzivno obrazovanje, pristupačnost prostora za život i rad osoba s invaliditetom, te o problemima višestruke diskriminacije žena sa invaliditetom. Društveni rodni stereotipi koji prate djevojčice, djevojke i žene su teme o kojima se malo ili nikako ne govori.


Organizatori Kongresa su Unija organizacija osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, MyRight u Bosni i Hercegovini i Caritas Bosne i Hercegovine, a medijski pokrovitelj je BHRT.