Ambasada Švedske u BiH u partnerstvu sa Agencijom za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjelice BiH, organizovala je panel diskusiju Politike ravnopravnog roditeljstva: Neophodni koraci za postizanje rodne ravnopravnosti u BiH koja je održana 14.05.2019. godine u Sarajevu. Panel diskusija je održana na poziv neformalne grupe roditelja koji su željeli da se koncept ravnopravnog roditeljstva dalje promoviše i uspostavi u BiH društvu.

Cilj panel diskusije bio je pokrenuti raspravu i podići svijest o potrebi poduzimanja mjera na različitim nivoima kako bi se u BiH omogućilo ravnopravno roditeljstvo.

Događaj su otvorili NJ.E. Anders Hagelberg, Ambasador Švedske u BiH i Samra Hadžiabdić Filipović, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, a na panel diskusiji je učestvovala  Ombudsman za djecu u Švedskoj, Elisabeth Dahlin,  koja je govorila o švedskom iskustvu politika ravnopravnog roditeljstva i utjecaju zajedničkog starateljstva na djecu, roditelje i na društvo u cjelini.

Učesnici panel diskusije bili su stručnjaci iz BiH koji su dali preporuke u vezi sa integrisanjem pitanja ravnopravnog roditeljstva u trenutne aktivnosti na unapređenju rodne ravnopravnosti unutar Bosne i Hercegovine.