1. Home
  2.  » 
  3. Gender Week
  4.  » Otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem” Zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 7. mart 2023. godine

Otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem” Zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 7. mart 2023. godine

09.03.2023. | Gender Week, Novosti

Sarajevo, 07.03.2023.godine

U okviru Sedmice ravnopravnosti polova, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Agencija za ravnopravnost polova BIH MLJPI, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma PS BiH, Inicijativa „Mir sa ženskim licem“ i Forum Civilna mirovna služba (forumZFD) organizovali  su izložbu “Mir sa ženskim licem”  čije je svečano otvaranje upriličeno 7.3.2023. godine, u Zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Izložba je jedna od aktivnosti u okviru tradicionalnog obilježavanja Sedmice ravnopravnosti polova, i biće postavljena u Zgradi Parlamentarne skupštine do 17.3.2023. godine.

Izložba je posvećena svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira i može služiti i kao inspiracija mladim ženama danas u izgradnji boljeg BiH društva. Do sada je prikazana u 12 gradova BiH i šire: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Bijeljina, Mostar, Modriča, Bihać, Prijedor, Zenica, Beograd, Aachen (Njemačka) i Brčko distrikt BiH. Izložba “Mir sa ženskim licem”  svoje prvo predstavljanje imala je u Historijskom muzeju u Sarajevu 8. marta 2019. godine. Prikazana je u  još 11 gradova u BiH, regionu i Evropi i danas smo ponovo u Sarajevu.

Izložbu je otvorila Nina Mišković, sekretarka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, i tom prilikom istakla da ova izložba potvrđuje da žene krasi prijateljstvo, upornost, izdržljivost, odgovornost, dobrota, humanost, entuzijazam, odlučnost, empatija i još mnogo toga što gradi zajedništvo i mir.

Direktorica Agencije za ravnopravnost polova BIH MLJPI, Samra Filipović Hadžiabdić pozdravila je prisutne i podsjetila da pristup koji povezuje mir, sigurnost, ljudska prava, borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije, ravnopravnost polova i održivi razvoj, je temelj dosadašnjeg i budućeg djelovanja Agencije posebno kroz  implementaciji UN SCR 1325 “Žene, mir I sigurnost” i Akcionog plana u BiH. Direktorica Agencije je naglasila da su saradnja i umrežavanje na pitanjima žena, mira i sigurnosti dio svukupnih nastojanja u procesima pomirenja, jačanja i očuvanja mira i stabilnosti kako u BiH, tako i u regiji i šire. Stoga Ženski mirovni pokret i ova izložba “Mir sa ženskim licem” imaju poseban značaj jer su posvećeni ženama koje su se opredijelile da rade na jačanju mira i izgradnji boljeg BiH društva.

Poznati psiholog i bloger, Srđan Puhalo bio je jedan od recenzenata izložbe i takođe se obratio prisutnim na ceremoniji otvaranja.

Predstavnice Inicijative su se zahvalile Agenciji za ravnopravnost polova i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti polova Parlamentarne skupštine BiH na podršci da se izložba prikaže u zgradi Parlamenta BiH, pred političkom i međunarodnom javnošću u Bosni i Hercegovini.