1. Home
  2.  » 
  3. Uncategorized
  4.  » Obilježavanje Međunarodnog dana porodice

Obilježavanje Međunarodnog dana porodice

15.05.2024. | Uncategorized

Prošlo je više od trideset godina otkada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 15.maj Međunarodnim danom porodice. Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana porodice su postizanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, dijeljenje kućnih obaveza i dužnosti, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć pri ispunjavanju odgovornosti prema zajednici. Značaj funkcionisanja porodice se ogleda kroz ekonomske, biološke, socijalne, psihološke i duhovne oblasti života. Zato ona zahtijeva višestruku zaštitu, pomoć i podršku od strane svojih članova, ali i društva kao cjeline.

Porodica je zaštićena od strane UN-a putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, te Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena. Razvoj uspješnih porodičnih politika može da bude jak oslonac državnim politikama i značajno sredstvo kojim vlade mogu uticati na životni standard budućih generacija. Kao dio postizanja globalnih ciljeva održivog razvoja, ove politike mogu imati važnu ulogu u ispunjavanju mnogih zadataka.

Međunarodni dan  porodice je prilika da se naglase veze i odnosi koji su srž porodice. Učeni smo i učimo da je porodica sreća, ljubav i blagostanje, ali istovremeno trebamo znati da je za to potreban rad, tolerancija i požrtvovanost. Zajedničkim angažmanom prema mogućnostima, obavezama i pravima porodica može da predstavlja sigurno, udobno i harmonično okruženje za život. Uvažavanje različitosti i promocija inkluzivnosti samo su neki od načina kako učvrstiti veze unutar uže i šire porodične zajednice.

Sve su porodice različite, ali su sve i iste po tome kako utiču na oblikovanje strukture ličnosti djece i prilagođavanje ponašanja odraslih osoba u različitim situacijama i odnosima. Da li će porodica stresne situacije rješavati dogovorom ili će nasilje eskalirati ubistvom i/ili samoubistvom rizk je koji mora biti preveniran i riješen prije nego što dođe do najstrašnijeg scenarija. Napeta situacija u svijetu, te različiti oblici emocionalnih i psihičkih kriza pogađaju sve i izazivaju nezadovoljstvo i sobom i drugima.

Beskompromisna borba za lična prava, neizvršavanje soprtvenih obaveza, netolerancija prema mogućnostima članova porodice i slično mogu da dovedu do nerazumijevanja, otuđenosti, ponižavanja, različitih oblika nasilja kao i razbijanja te zajednice.

Ipak, na današnji dan treba da govorimo o lijepim stvarima, te da pažnju posvetimo svojim najdražim, da pokušamo ispraviti greške gdje je to moguće, da učinimo male stvari koje mogu donijeti veliku sreću i nama i drugima.