Na  30. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 24. maja 2016, nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, iako je bio usvojen u prvom čitanju, na 28. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, između ostalog kaže: Ukupni sastav Vijeća ministara će, u toku cijelog mandata, odražavati ravnopravnu zastupljenost spolova. Ravnopravnom zastupljenosti oba spola smatrat će se sastav Vijeća ministara u koji je imenovano najmanje 40% osoba manje zastupljenog spola. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbit će da potvrdi imenovanje Vijeća ministara koje ne odražava ravnopravnu zastupljenost spolova.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH izradili su Sarajevski otvoreni centar, Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PD PS BiH.