Povodom  Međunarodnog dana žena koji je obilježen širom Bosne i Hercegovine i svijeta, Westminster fondacija za demokratiju u BiH (WFD BiH) u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH (ARS BiH), Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizovali su Konferenciju: “Vremeplov: Bile smo, jesmo i bićemo”, koja je održana 7. marta 2019. u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Cilj konferencije je bio isticanje uspjeha svih žena u BiH, bilo da su one iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Ideja Konferecije je bila pokazati da ustrajnost u BiH može da nas usmjeri prema budućnosti koja pripada svima nama i da svi mi dijelimo odgovornost da naše društvo bude jednako za sve.

Kada me vidite da prolazim, / Trebalo bi da ste ponosni. / Kažem, / To je u tapkanju mojih štikli, / Uvijenosti moje kose, / dlanu moje šake, / Potrebi za mojom brigom. / Jer ja sam žena / Fenomenalno. / Fenomenalna žena, / To sam ja. Maya Angelou
Kćerke, sestre, majke, tetke, bake, naučnice, poduzetnice, umjetnice, političarke, dekanese, balerine, doktorice, taksistkinje, društvene aktivistkinje, vojnikinje, konobarice – žene.

Od početka vremena, uloga žene uvijek je bila utkana u društveno tkivo. Iako je njihov uticaj neosporan, njihov doprinos je često osporavan. Tek u 1893. godini, žene su prvi put dobile pravo glasa, nakon čega se taj proces nastavio sporije širiti svijetom. Međutim, uprkos svim izazovima i preprekama u prošlosti i sadašnjosti, žene su ih uvijek prevazilazile.

Konferencija je održana u skladu sa sljedećim dnevnim redom

11:00 Uvodni govor – Nermina Voloder, direktorica Westminster fondacije za demokratiju u
BiH

11:10 Uvodni govor – Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost
spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

11:20 Scenski prikaz: „Prošlost – Bile smo“
Učesnice panela:
Rifka Levi
Staka Skenderova
Ševala Zildžić-Iblizović
Vahida Maglajlić
Vera Šnajder

11:50 Panel diskusija: „Sadašnjost – Jesmo“
Učesnice panela:
Razija Mujanović
Marijela Margeta Hašimbegović
Ljiljana Kunosić
Maja Hadžiselimović
Lana Prlić

13:10 Video: „Budućnost – Bićemo“

13:20 Zatvaranje konferencije