Agencija za ravnopravnost spolova BiH je bila partner CARE International Balkans u uspješnoj organizaciji Prve međunarodne konferencije “Očinstvo i ravnopravno angažovanje očeva u roditeljstvu na Balkanu: praksa, politike i istraživanja”, održane 12 – 13. novembra na Ilidži, uz prisustvo člana predsjedništva, gospodina Mladena Ivanića, ambasadora Republike Austrije u BiH, Njegove ekselencije Martina Pammera, i drugih visokih zvanica i učesnika iz svijeta i regiona. Konferencija je održana uz podršku CARE Norveška, Austrijske razvojne agencije, OAK Fondacije i Vlade Švajcarske, i okupila je više od 70 stručnjaka, predstavnika akademske zajednice, međunarodnih gostiju, te vladinog i nevladinog sektora.

Cilj Konferencije je da promoviše najbolje prakse i politike koje pružaju podršku očevima i starateljima da budu aktivnije uključeni u sve aspekte brige o djetetu i porodičnog života. Stručnjaci i aktivisti iz svijeta i regiona prezentovali su dosadašnja saznanja iz ove oblasti, pri čemu je poznati stručnjak iz Sjedinjenih Američkih Država, gospodin Gary Barker, predstavio  izvještaj “Očevi u svijetu danas”, prvi izvještaj takve vrste o očinstvu u svijetu. Osim toga, razmijenjena su i mišljenja o trenutnim naporima u širem regionu Balkana.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili član predsjedništva Bosne i Heregovine, g. Mladen Ivanić, Njegova ekselencija, Martin Pammer, Ambasador Republike Austrije u BiH, Sumka Bučan – Regionalna direktorica CARE International Balkan, Kika Babić-Svetlin, stručna savjetnica u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH, a predstavnik Agencije je bio i jedan od panelista na sesiji “Angažovanje očeva kao dio strategije ravnopravnosti spolova: Trenutna praksa i preporuke.”