Širom svijeta 17. maja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne orijentacije, te prema transrodnim i transeksualnim osobama. Homofobija je diskriminacija osoba na osnovu njihove seksualne orijentacije, zasniva na predrasudama, strahu ili mržnji prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama te manifestira na različite načine, od verbalnih uvreda do fizičkog nasilja. Bosna i Hercegovina je u potpunosti opredjeljena za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ova opredjeljenost je potvrđena brojim međunarodnim sporazumima koje smo ratificirali od kojih su brojni sastavni dio i ustavnog poretka BiH.

S obzirom na kontinuiranu podršku aktivnostima usmjerenima ka uklanjanju stereotipa i suzbijanju svih oblika diskriminacijske prakse prema pripadnicima LGBT zajednice Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH će i ove godine podržati održavanje medijske kampanje Sarajevskog otvorenog centra, a čiji fokus je na važnosti i potrebi pružanja podrške lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, trans i interspolnim osobama od strane institucija, te naših saveznika_ca, podržavatelja_ica i prijatelja_ica.

“Ovaj dan se obilježava kako bi se skrenula pažnja na kršenja prava LGBTI osoba i važnost njihovog poštovanja širom svijeta. I pored činjenice da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika zabranjena te da je nasilje počinjeno iz mržnje krivično djelo, LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini su svakodnevno izložene diskriminaciji i nasilju, uključujući fizičko nasilje i zlostavljanje. Zato je neophodno da predstavnici vlasti, ali i društvo u cjelini posvete veću pažnju mjerama zaštite fizičkog i psihičkog integriteta LGBTI osoba, kao i sprečavanju diskriminacije i govora mržnje. Međutim, kršenje prava, diskriminacija i nasilje koje trpe LGBTI osobe, u pravilu u potpunosti ostaju nevidljivi u bh. društvu” istakla je direktorica  Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH –  gospođa Samra Filipović Hadžiabdić.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH krajem 2017. godine izradila je Nacrt Akcionog plana za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH za period 2018-2020, a ovaj strateški dokument u velikoj mjeri će efikasno doprinijeti ostvarivanju ciljeva po grupama aktivnosti, i efikasan pristup i iz ugla javnih politika.

Sve planirane aktivnosti pokazuju opredjeljenost Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da doprinose borbi protiv diskriminacije i poboljšanju položaja LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini, s ciljem dosljednog preuzimanja temeljnih vrijednosti Evropske unije.