Nužno je probuditi svijest biračima da žene mogu ravnopravno obavljati svoje funkcije na političkoj poziciji, rekla je u intervjuu Ivana Petričević, iz Srpske demokratske stranke (SDS), kandidatkinja SDS – liste (SDS – NDP – NS – SRS)  za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Petričević kaže da ne možemo biti zadovoljni trenutnim položajem žena u političkom i javnom životu Bosne i Hercegovine.

“Više od 50 posto žena je biračko tijelo, a vrlo malo ih je na političkoj poziciji. U zemljama regiona nije ništa znatno drugačije, ali u BiH je ipak, to vrlo rijetko”, naglasila je Petričević.

Petričević je dala i svoj stav o tome šta je nužno učiniti kako bi se stanje unaprijedilo.  Smatra da žene mogu ravnopravno obavljati svoje funkcije na političkoj poziciji, možda čak savjesnije i odgovornije.

 “Zašto praviti razliku da li ste žena ili muškarac. Rad i rezultat rada je bitan. Stoga je nužno probuditi svijest birača u tom smislu”, cijeni Petričević. 

Govorila je i o tome šta je njeno obećanje biračima, odnosno zašto baš da njoj daju glas kao kandidatkinji.

 “Obzirom da sam mlad političar, nije nimalo lako steći povjerenje glasača. Narod u BiH sve više i više ima nepovjerenja u današnju vlast. Ja kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon 7. oktobra,  svojim biračima mogu obećati samo jedno – a to je rad! Samo nam savjestan rad može pomoći da pravimo kvalitetniju zemlju i kvalitetniji ambijent življenja. Život me je naučio da mi se rad uvijek isplati. I uvijek se isplatio. To mi je za sada i životni moto”, rekla je Petričević.

Cijeni da bi više žena na mjestima odlučivanja doprinijelo boljem stanju, odnosno prosperitetu BiH.

“Pogotovo za sve sto se tiče potreba žena u Bosni i Hercegovini. Žene ipak, najbolje razumiju žene. Mi u parlamentu zastupamo interese svih ljudi države, odnosno republike. A, isto tako sam sigurna da bi žene u parlamentu najbolje mogle zastupati interese svih žena. Počev od njihovih potreba do rješavanja njihovih statusnih problema. Mimo toga, savjesnije bi donosili zakone o svim pravima žena. Mora se imati na umu da bez žena nema bogaćenja nataliteta. Žene se ne smiju ni u jednom smislu podcijeniti. Imaju vrlo važnu ulogu u društvu. Svima treba to biti jasno”, poručila je Petričević.

Govorila je i o tome šta je nužno mijenjati u radu Parlamentarne skupštine BiH, odnosno na šta treba dati fokus u narednom period.

“Nužna je inkluzija žena političara. Jasno sam ukazala zbog čega”, navodi Petričević. 

Istakla je i ono za šta će se lično zalagati u Parlamentarnoj skupštini BiH ako budete izabrana.

“Prije svega, zalagaću se da se interesi moje republike ispoštuju. Da se oni usvoje. Braniću ugled svoje republike. Biću spremna na saradnju i dogovore. Uvijek je bilo ” Dogovor kuću gradi”, naglasile je Petričević.

Intervju sa predstavnicom SDS-a, kandidatkinjom SDS – liste (SDS – NDP – NS – SRS)  za Parlamentarnu skupštinu BiH Ivanom Petričević realizovan je u okviru Kampanje “Mi vam predstavljamo kandidatkinje, vi birate” koju provodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz finansijsku podršku Vijeća Evrope.

Izvor: Index.ba