Bez obzira na sposobnosti, ženama je otežano zapošljavanje, a realno stanje društvenog angažmana žena vidi se kroz brojeve koji ukazuju na nepoštovanje zakona koji propisuje 40 posto prilikom kandidiranja žena na visoke pozicije u vlasti i na odgovornim mjestimaporučila je u intervjuu Amra Zulfikarpašić, kandidatkinja Naše stranke (NS) za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Stoga, istakla je, nikako ne možemo biti zadovoljni trenutnim položajem žena u političkom i javnom životu Bosne i Hercegovine.

 «Ako govorim kao žena sa šestogodišnjim iskustvom vijećnice u Općini Centar, svim prijetnjama, omalovažavanjima, vulgarnim riječima kojima sam bila izložena u opštinskim klupama, neuspješnim žalbama sudovima časti, disciplinskim komisijama, ombudsmenima… Smatram da je naše društvo proživljava duboku krizu obiteljskog nukleusa. Nepoštovanje žene, njenog mišljenja u društvu u kojem treba da živimo kao ravnopravni partneri je nepoštovanje porodice kao osnovice društva», kaže Zulfikarpašić.

Stoga nam je, cijeni Zulfikarpašić i demografija negativna jer sistem onemogućava ženu da se realizira prije svega kao majka, a onda kao društveno biće.

«Treba pogledati kandidatske liste i vidjeti da jedino Naša Stranka poštuje zadane procente prisustva žena na listama, a da su na ostalim listama žene samo mali kozmetički zahvati. Podređenost, nezaposlenost, slabija plaćenost, elementarno nepoštovanje, seksističko ponašanje… je ono sa čim se žene susreću u novom patrijarhalnom poretku koji nameću konzervativci na vlasti. Oni teške i prljave poslove ostavljaju ženama, zasluge pripisuju sebi bez kompleksa. Žene koje trenutno participiraju na visokim pozicijama u vlasti su samo marionete koje slušaju svoje muške naredbodavce jer u protivnom budu skinute po hitnom postupku, bez obrazloženja», stava je Zulfikarpašić.

Cijeni da u Bosni i Hercegovini ljudima najviše nedostaje sigurnosti.

 «To je jedan od razloga što odlazi iz BiH sve više realiziranih stručnih ljudi, koji su ovdje stekli znanje, iskustvo i ugled a sad podižu standard drugim zemljama širom svijeta. Građani nemaju sigurnosti na poslu, u školi, na ulici, u banci, na sudu…Zloćudna retorika postala je muzička pratnja, dok radnici na kapijama traže plaće, penzioneri kopaju po kontejnerima, borci kampuju, doktori štrajkuju… Smatram da svi koji su zemlju doveli do ovog stanja, treba da odu prvo u zatvore, a potom u tužnu istoriju. Dok god oni koji čine društveno neprihvatljive radnje ne počnu za to odgovarati, dok god ih sudovi po stranačkim direktivama ne prestanu štititi, nema napretka», poručila je Zulfikarpašić.

Govorila je i o svojim obećanjima biračima, odnosno zašto oni da daju svoj glas baš njoj kao kandidatkinji.

 «Ne slušam obećanja niti ih dajem. Mislim da su to sve laži, a ljudi nisu djeca da ih možeš obmanjivati. Kad čujem da se neko sprema «osvojiti“ vlast prestrašim se tih mogućih osvajačkih pohoda praćenih lažnim nadama i obećanjima. Valjda se slobodnom voljom birača na demokratskim izborima dolazi na određene pozicije a osvajanjima nema mjesta u ovoj državi. Ne podcjenjujem birače i protivim se njihovom pokoravanju.

Ono što bih ja željela svima nama jeste, da stvaramo uvijek nove razloge za ljubav prema ovoj zemlji. To znači da ne vladamo nego da se svi zajedno bavimo društveno angažiranim radom od mjesne zajednice do parlamenta.Treba da prestanemo biti podanici osvajačima vlasti nego partneri u izgradnji boljeg društva», kaže Zulfikarpašić.

Voljela bih, ističe Zulfikarpašić, da dostignemo taj standard da se u bh. parlament dolazi tramvajima i biciklima kao u bogatim evropskim zemljama.

Smatra da bi bilo dobro da na mjestima odlučivanja bude tačno onoliko žena koliko zakon propisuje.

 “Žene su često viđene među diplomantima, magistrantima i doktorantima, ponekad su i brojnije, ali na mjestima odlučivanja su nevidljive. Da li zbog toga što se u ovoj zemlji sve važne odluke donose u kafanama uz hranu i piće što nije primjenjeno ženama? Što ne podižu svoj ego vozeći se u skupim društvenim automobilima, što nisu pogodne za “talove“ i dogovore “ispod žita“, neprincipijelne koalicije, tajne malverzacije Ili što su naviknute da racionalnije troše kućni budžet. Najbolja premijerka koja bi odgovarala trenutnom stanju u zemlji  bi bila žena koja zna kako prehraniti porodicu sa 500 KM mjesečno”, kaže Zulfikarpašić.

Ona je istakla i šta je mijenjati u radu Parlamentarne skupštine BiH, odnosno na šta treba dati fokus u narednom period.

 «Prije svega treba početi raditi. Ne graditi cijelu priču u parlamentu na nacionalnoj retorici i nacionalnim interesima. Prestati kreirati nesigurne političke situacije koje su uvijek na rubu konflikta. Suviše je skup taj državni aparat da bi se bavio stranačkim interesima a ne zakonima koji su od opšteg interesa. Zadužujemo se da bi platili državni aparat koji se zove parlament a parlamentarci ne dolaze na posao za koji su dobili povjerenje nekoliko hiljada birača i u ime njih koriste automobile, sekretare i ogromne plaće. Zadužujemo se za putove koje ne gradimo…», naglašava Zulfikarpašić.

Ističe da je konkretnog odlučivanja u Parlamentu BiH manje nego predmeta u Ustavnom sudu BiH.

 «Zato Ustavni sud BiH ima posla kao sud za prometne prekršaje što nigdje u svijetu nema. Za nedolazak i nerad nema sankcija. To je neodgovorno i nedopustivo.  Treba napokon i u parlamentu uvesti red, etičke kodove, pravila i sankcije te obavezno smanjiti troškove na nužno», zaključuje Zulfikarpašić.

Ako bude izabrana u Parlamentarnu skupštinu BiH, kaže, zalagat će se za pravedan izborni sistem, te «za ukidanje nezasite troglave aždaje koja bljuje vatru i državu s jednim predsjednikom».

 «Zalagat ću se za efikasniju i manju državnu administraciju, za podjednake šanse za sve građane BiH u svim dijelovima BiH, za podjednaka prava. Tražit ću bolju i pravičniju zdravstvenu zaštitu, zalagat ću se za borački registar u kojem su oni koji su se borili za ovu zemlju. Daleko je Evropa…U ovoj zemlji se zaista ima šta raditi», istakla je Zulfikarpašić.

Intervju sa kandidatkinjom NS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH Amrom Zulfikarpašić realizovan je u okviru Kampanje “Mi vam predstavljamo kandidatkinje, vi birate” koju provodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz finansijsku podršku Vijeća Evrope.

Izvor: Index.ba