Mišljenja sam da još uvijek ne možemo biti zadovoljni položajem žena u političkom i javnom životu Bosne i Hercegovine, poručila je u intervjuu Alma Čolo, kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA) za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Žene čine 50,9 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, a njihov broj na mjestima odlučivanja je znatno manji. U zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima ih ima oko 23 posto, u policijskim i sigurnosnim strukturama oko osam posto, u Oružanim snagama oko šest posto. Prema podacima USAID-a od 186 zemalja svijeta BiH zauzima 78. mjesto po udjelu žena u parlamentima.  Žene su slabije zastupljene i na menadžerskim pozicijama,  a nerijetko njihova primanja su manja od primanja muškaraca. Najveći broj žena radi za najmanju plaću i u pravilu manje zarađuju nego muškarci“, kaže Čolo.

Navodi da je trenutno stanje u BiH puno bolje nego ranijih godina, ali da su žene u BiH još uvijek diskriminirane, jer na važnim javnim i političkim funkcijama ih nema u broju koji garantira njihovu ravnopravnost, a to je 40 posto.

„Odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine su osigurale veći broj žena na kandidatskim listama, jer kao manje zastupljeni spol, one moraju biti zastupljene u omjeru od 40 posto, uz poštivanje odgovarajućeg poretka na listama. Međutim to nije dovoljno. Potrebne su i neke afirmativne mjere koje će se ogledati u posebnoj promociji žena kandidatkinja. Smatram da je neophodna javna kampanja za promociju punog i ravnopravnog učešća žena u procesu donošenja odluka“, naglašava Čolo.

Neophodno je, smatra,  podizati i svijest birača u smislu da se glasanjem za žene na listama osigurava njihova ravnopravnost u bh. društvu i da se na taj način daje šansa i njima kao ljudskim bićima da učestvuju u procesima odlučivanja u svojoj zemlji.

„Ovo je bitno i zbog njihove djece, jer one kao majke tada imaju šansu da kreiraju društvo u kojem će odrastati i živjeti njihova djeca“, cijeni Čolo.

Ne bih, kaže Čolo, željela davati nikakva velika obećanja biračima.

„Trudiću se da ozbiljan posao u državnom parlamentu obavljam stručno i profesionalno. Zalagaću se za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta,  političke nezavisnosti i cjelovitosti države. Država mora očuvati nadležnosti kojima se osiguravaju njene funkcije i koje joj garantiraju opstanak kao međunarodno priznate države. Svakoj razgradnji države oduzimanjem njenih nadležnosti ću se suprotstaviti pravnim i političkim sredstvima“, naglasila je Čolo.

Čolo navodi da brojni primjeri razvijenih zemalja u svijetu pokazuju da su države koje imaju više žena na mjestima odlučivanja prosperitetnije, ekonomski naprednije i politički stabilnije.

„Žene moraju biti aktivni sudionici u procesu odlučivanja i u miru, i u ratu. Poseban značaj treba da imaju žene u procesima odlučivanja u postkonfliktnim društvima, kao što je Bosna i Hercegovina. Na to nas obavezuje i Rezolucija UN-a 1325“, kaže Čolo.

Čolo je govorila i o tome šta je nužno mijenjati u radu Parlamentarne skupštine BiH, odnosno na šta treba dati fokus u narednom periodu.

„Rado bih promijenila način glasanja u Predstavničkom domu državnog parlamenta.  Zalagala bih se za ukidanje entitetskog glasanja, jer smatram da je Predstavnički dom, dom građana. Glasanje po entitetima i nemogućnost usvajanja zakonskih rješenja ukoliko nema podrške jednog od entiteta je kočnica u radu Parlamenta. Međutim, mislim da to u sadašnjem trenutku nije realno, jer bi zahtijevalo promjenu Ustava BiH, naišlo bi na veliki otpor članova Parlamenta iz RS-a i jednostavno ne bi moglo proći“, stava je Čolo.

Treba, kaže Čolo, probati uraditi korisne stvari za Bosnu i Hercegovinu za koje imamo političku saglasnost i sve snage usmjeriti u tom pravcu.

„Ali, treba i dalje dugoročno istrajavati na nekim promjenama Ustava koje je neophodno učiniti kako bismo otklonili diskriminaciju i ispoštovali presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu“, poručila je Čolo.

Čolo kaže da ako bude izabrana u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da će se zalagati će za postizanje vladavine prava, pravnu sigurnost i veću odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija. 

„Smatram da reforma pravosuđa nije u potpunosti uspjela. Nemamo efikasan pravosudni sistem. Građani u velikom broju slučajeva nemaju pravo na pravično suđenje u smislu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Trajanje sudskih postupaka je  predugo. Smatram  da treba postojati veća odgovornost za troškove koji se prouzrokuju državi neutemeljenim optužnicama i oslobađajućim presudama“, poručila je Čolo.

Intervju sa kandidatkinjom SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Almom Čolo realizovan je u okviru Kampanje “Mi vam predstavljamo kandidatkinje, vi birate” koju provodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz finansijsku podršku Vijeća Evrope

 

Izvor:https://www.index.ba/kampanja-mi-predstavljamo-kandidatkinje-vi-birate-alma-colo-sda-za-predstavnicki-dom-ps-bih-neophodna-je-javna-kampanja-za-promociju-punog-i-ravnopravnog-ucesca-zena-u-procesu-donosenja-odluka/