Bez obzira na odredbe Izbornog zakona BiH  i političku opredijeljenost gdje se propisuje ravnopravnost žena i muškaraca, žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u politici i javnom životu Bosne i Hercegovine, poručila je u intervjuu Adisa Herenda, kandidatkinja Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

«Posebno, nezastupljenost žena je vidljiva u ključnim procesima odlučivanja na svim razinama društvenog, političkog, javnog života, što produbljuje diskriminaciju žena. Političari u medijima češće govore o ženama koristeći se stereotipnim modelima kao onih koje u većoj mjeri padaju na teret države (studentkinje, majke/rodilje), a manje kao osobe koje doprinose razvoju zemlje (poduzetnice, stručnjakinje, naučnice, političarke). Voljela bih kad bi zastupljenost žena postala potreba, a ne zakonski imperativ», navela je Herenda.

Herenda ističe da žene definitivno moraju  imati aktivniju ulogu u društvu i na tome treba insistirati.

«Želja i mogućnost žena da se više uključe u politički život  zemlje  zavisi  od  velikog  broja  faktora,  prvenstveno  od  obrazovnog, profesionalnog  i  socijalnog  statusa,  razvijenosti  demokratskih  institucija,  uticaja ”ženskih”  organizacija  i  procjene  mogućnosti  u  ostvarivanju  podrške  u  izbornoj kampanji. Jedan od bitnih zadataka, jeste poraditi na podizanju  svijesti opće javnosti o djelovanju i suštinskom značaju žena u cjelokupnom društvu. Drugo, žene treba animirati da budu aktivni sudionici, a ne pasivni saputnici društvene zbilje. Treba ih osposobiti da imaju znanja i vještine neophodne za tzv. javni angažman», poručila je Herenda.

Potrebno je, kaže Herenda, obezbjediti dugotrajnu podršku uz sam angažman žena, te senzibilirati građanke i građane, kao i ključne nosioce funkcija o važnosti djelovanja žena u društvu, kao i davanje podrške u realizaciji konkretnih pitanja koje se tiču svih, a dolaze iz prijedloga, ciljeva, zadataka  i aktivnosti žena.

«Trud, upornost, empatija i marljivost su one komponente koje neupitno ostavljaju trag , a i velik su kapital na kojem možemo graditi sebe i svoju ličnost», stava je Herenda.

Herenda je govorila i o tome šta obećava biračima, odnosno zašto da baš njoj daju svoj glas.

«Iako znam da je ljudski život prepun kalupa u koje se svakodnevno uklapamo, uvijek sam gledala da se što manje podređujem formi, a što više suštinskim životnim sadržajima. Neopterećena sam bilo kakvim predrasudama, posebno rasnim, nacionalnim i vjerskim. Ljude dijelim na dobre i loše i prema njima se tako i ophodim: s ljudima ljudski, a sa onim drugim onako kako zasluže.Ne želim voditi ”slijepu” politiku. Želim dostojanstveno predstavljati sve građane BiH, te provoditi interaktivne prijedloge, sugestije», kaže Herenda.

Herenda navodi da želi aktivno učestvovati na političkoj sceni, podržavati i glasati za pozitivne promjene.

 «To naši birači prepoznaju i na tome želim graditi naše uzajamno povjerenje. Malim koracima i odmjerenim riječima postižemo velike stvari», poručuje Herenda.

Herenda je naglasila kako su direktorske pozicije u javnim preduzećima u Bosni i Hercegovini trenutno rezervisane za  muškarce,  a  za  to  su  odgovorne  vladajuće  političke  stranke.

«Zbog  toga  je  neophodno  vršiti pritisak na stranke i ohrabrivati njihove lidere da, prije svega, angažuju što više žena u predsjedništvima svojih stranaka, a zatim i u vladajućim strukturama na svim nivoima vlasti i u javnoj upravi. To se može postići različitim projekcijama mogućeg utjecaja žena na pomenutim pozicijama.Veća politička participacija žena na mjestima odlučivanja bi doprinjela prosperitetu u svakom smislu u BiH. Žene su čudesna bića: majke, radnice, učiteljice, kućanice, prijateljice, volonterke, supruge, njegovateljice, a često sve od navedenog u isto vrijeme», naglašava Herenda.

Cijeni da ako iko može transformisati bh. društvo, onda su to zaista žene.

«Mi žene to možemo,  znamo  i  želimo!  Sve  dok  postoji  ženska  solidarnost  bit  će  nam  lakše razvijati ravnopravno i zdravo društvo. Duboko vjerujem u riječi legendarne političarke Margaret Thatcher :„U politici, ako hoćeš nešto da kažeš, traži to od muškarca, a ako hoćeš da se nešto napravi, traži to od žena“, prenosi Herenda.  

Govorila je i o tome šta misli da je nužno mijenjati u radu Parlamentarne skupštine BiH, odnosno na šta treba dati fokus u narednom periodu.

«Najveći problem u radu Parlamentarne skupštine BiH je nerad. Za sve neaktivnosti, bahatost, neodgovornost, nesavjesnost, a zaklinjali se u suprotno, su enormno i redovno inkasirali u svoj budet. Prioret svih prioriteta je da Parlamentarna skupština  počne raditi za dobrobit svih. Pitam se da li je moguće i kako nečija savjest može podnijeti biti plaćen novcima građana, izabranih od strane njih, a za to nema nikakve političke odgovornosti? Svaka zakazana sjednica se mora održati, uz to imajući u vidu, važnost i  koštanje pripreme jedne sjednice. Pod hitno donijeti zakone koji su u proceduri , a ne da na njihovu implementaciju građani  čekaju mjesecima. Jednostavno, staviti se u službu građana, na kraju krajeva zbog njih smo tu», naglasila je Herenda.  Ako bude izabrana u Parlamentarnoj skupštini BiH Herenda će se, kako kaže, zalagati za poštivanje Ustava BiH, što je za nju veli, prioritet No 1.

«Saradnja, dogovor, međuljudsko poštivanje, povjerenje, odgovornost su vojničke zapovjedi u mom odgoju, pa stoga i moj rad, moje angažovanje ne može biti drugačije. Obavezujem se da ću savjesno obavljati dužnosti koje su mi budu dodijeljene, štititi interese svih građanki i građana BiH bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost.Želim nastaviti razvojni put Bosne i Hercegovine u svim sferama, jer samo razvijena parlamentarna demokratija vodi uspjehu, prosperitetu, napretku, a to nam jako nedostaje», poručila je Herenda.

Intervju sa kandidatkinjom SBiH za Parlamentarnu skupštinu BiH Adisom Herenda realizovan je u okviru Kampanje “Mi vam predstavljamo kandidatkinje, vi birate” koju provodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz finansijsku podršku Vijeća Evrope.

Izvor: Index.ba