1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » KAMPANJA „JA GLASAM ZA ŽENU“ ZA VIŠE ŽENA NA MJESTIMA ODLUČIVANJA U BiH

KAMPANJA „JA GLASAM ZA ŽENU“ ZA VIŠE ŽENA NA MJESTIMA ODLUČIVANJA U BiH

06.11.2020. | Novosti, Novosti_Ravnopravno učešće

U Sarajevu je 29.10.2020. godine predstavljena kampanja “Ja glasam za ženu” koja prikazuje snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama. Ove priče imaju za cilj da motivišu glasače i glasačice da izglasaju više žena u zakonodavna tijela u BiH. Kampanja “Ja glasam za ženu” podržana je od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Švicarske i Vlade Kraljevine Nizozemske, a implementira je Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa CEI Nahla. 

Najavljujući početak kampanje, inicijatori ove ideje pozivaju organizacije civilnog društva, institucije, političke stranke, medije, predstavnike međunarodne zajednice, te sve pojedince širom zemlje da se uključe u kampanju i doprinesu napretku bosansko-hercegovačkog društva.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field je istakao: Danas sa vama dijelimo priče o hrabrosti žena i njihovim dostignućima koja su oblikovala pojedince i zajednice. To su primjeri borbe za prava, prevazilaženje prepreka i ispunjenja snova putem obrazovanja i u područjima koja se smatraju rezervisanim za muškarce. Povećanje broja žena koje značajno učestvuju u politici ne može čekati da se iskorijeni korupcija ili oporavi ekonomija. Šta više, ključno je ostvariti te ciljeve. Sjetite se ovih sjajnih žena kada budete glasali, neka vam one budu inspiracija.”

U Bosni i Hercegovini samo je 6,8 posto žena kandidatkinja koje se 15. novembra utrkuju za načelnice opština. „Duboko sam uvjerena da društvo može napredovati samo ako su žene i muškarci jednako zastupljeni u političkom životu. Ove žene trebaju vašu podršku. Ambasada Švicarske se uključila u kampanju „Ja glasam za ženu“ jer je to istinska lokalna inicijativa. Ona u fokus stavlja žene koje postižu konkretne rezultate u vašoj zajednici. Iskoristite ovu priliku i glasajte za ženu. I ja ću učiniti istu stvar kad dođe moj red u Švicarskoj“, poručila je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Zastupljenost žena u zakonodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini iznosi 23 posto, dok su na izborima 2016. godine, samo 18 posto izabranih u općinska vijeća bile žene. „Čvrsto vjerujemo da će veća vidljivost i aktivno sudjelovanje žena u javnom i političkom životu biti od koristi građanima. Žene su često one koje rade na inkluziji i potiču saradnju, te su sposobne prevladati etničke, vjerske i druge podjele, imajući na umu dobrobit društva i zajednice“, poruka je zamjenice nizozemskog ambasadora u BiH Mine Noor.

„Žene čine polovinu stanovništva u BiH i zaslužuju da budu zastupljene u vlasti u jednakom procentu. Potreban je veći broj žena u politici, na odgovornim funkcijama kako bi se glas žena čuo na mjestima gdje se donose važne odluke. Najbolje je to opisala bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet koja je rekla ‘kada jedna žena postane liderka ona se promjeni, kada više žena postanu liderke politika se promijeni’, zaključila je Nermina Voloder, izvršna direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH.

„Ovo je kampanja o našim izborima i stavovima. Kampanja za jednake šanse, kampanja za vraćanje povjerenja ženi, istoj onoj kojom smo ushićeni i oduševljeni kao dragoj učiteljici, kvalitetnoj doktorici i onoj koja brine o ranjivim kategorijama. Ali prema kojoj smo puni predrasuda kada treba da joj damo povjerenje da vodi našu općinu, da upravlja javnim sredstvima i da odlučuje o stanju života u našoj opštini. Želimo da ova kampanja doprinese promjeni ovakvog stava“, istakla je Sehija Dedović, predsjednica CEI „Nahla“.

Više o ženama iz cijele Bosne i Hercegovine i njihovim inspirativnim pričama može se naći na zvaničnim profilima na društvenim mrežama Kampanje Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.