1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Dodjeljeno 100.000 KM sigurnim kućama

Dodjeljeno 100.000 KM sigurnim kućama

23.12.2020. | Novosti, Novosti_nasilje

(Sarajevo, 23.12.2020.)

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Miloš Lučić, potpisao je danas ugovore o saradnji s predstavnicama osam nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće u BiH.

Sredstva, u iznosu od 100.000 KM osigurana su u Budžetu Agencije za ravnopravnost polova BIH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i dijele se ravnomjerno, tako da svaka sigurna kuća za smještaj žena žrtava nasilja dobija po 12.500 KM. Dodijeljena sredstva, sigurne kuće će iskoristiti za troškove hladnog pogona, za period 1. januar – 30. juni 2021. godine.

“Ovo nije prvi grant za sigurne kuće ove godine, jer je Ministarstvo u julu dodijelilo sredstva u ukupnom iznosu od 160.000KM iz Projekta “Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BIH“, finansiranog od strane USAID, koji implementira Agencija za ravnopravnost polova BIH. Sredstva su bila podrška za prevazilaženje problema uzrokovanih pandemijom COVID-19”, istakao je ministar Lučić.

Uoči potpisivanja ugovora, ministar Lučić je uputio apel građanima BiH i nadležnim institucijama da vode računa o pravima i statusu žena u društvu, te odlučnije djeluju kako bi se suzbila svaka vrsta rodno zasnovanog nasilja.

Lana Jajčević iz Fondacije “Udružene žene” iz Banje Luke, zahvalila se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost polova BIH, te naglasila kako se obim nasilja nad ženama, nažalost, povećao u vrijeme pandemije.

Jasna Zečević iz nevladine organizacije “Vive žene” iz Tuzle, pozdravila je dodjelu grant sredstava i kazala da su nadležne institucije ove godine poklonile više pažnje sigurnim kućama, njihovim kapacitetima i finansiranju.