1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » DELEGACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UČESTVOVALA JE NA 68. ZASJEDANJU KOMISIJE UN-A ZA STATUS ŽENA

DELEGACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UČESTVOVALA JE NA 68. ZASJEDANJU KOMISIJE UN-A ZA STATUS ŽENA

20.03.2024. | Novosti

Delegacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na 68. zasjedanju Komisije UN-a za status žena u Njujorku. Prioritetna tema ovogodišnjeg zasjedanja je bila “Ubrzavanje postizanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja svih žena i djevojčica rješavanjem problema siromaštva i jačanjem institucija i financiranja iz perspektive ravnopravnosti spolova”.

U izlaganju na generalnoj debati tokom zasjedanja Komisije, šefica delegacije, Samra Filipović-Hadžiabdić istakla je da sistemsko uvođenje principa ravnopravnosti spolova u zakonodavstvo, stategije i politike u Bosni i Hercegovini. dokazuje opredijeljenost vlada u BiH za postizanje ravnopravnosti spolova i ostvarivanje prava žena. Unatoč dugogodišnjim naporima još uvijek nije ostvaren povoljan ambijent za veći angažman žena na tržištu rada i ekonomsko osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini. Potrebna je hitna akcija za postizanje jednakih plata, jednaku raspodjelu neplaćene brige i kućnih poslova, ravnopravno sudjelovanje u političkom životu i donošenju odluka u svim područjima života, te zaustavljanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama i djevojčicama.

Važno je istaći da je tokom 68. zasjedanja Komisije, Bosna i Hercegovima bila domaćin pratećeg događaja (side event) odžanog 12.03.2024. godine pod nazivom „Integrisano i rodno-odgovorno finansiranje održivog razvoja u Bosni i Hercegovini“. Ovaj događaj je uspješno realizovan, uz učešće oko 80 članova/ica delegacija i  stalnih misija drugih zemalja iz regije i svijeta. Panelisti su bili članovi/ce delegacije BiH iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH/MLJPI BiH, Ureda za reviziju institucija BiH, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, te predstavnice UN Women, UNDP i Svjetske banke.

O ovim i drugim aktuelnim temama o postizanju ravnopravnosti spolova u BiH uključujući i finansiranje,   diskutovano je i na bilateralnim sastancima koji su održani sa visokim zvaničnicima/ama UN-a, kao što su: Nyaradzayi Gumbonzvanda – zamjenica izvršne direktorice UN Women, Michelle Gyles-McDonnough – direktorica Odjela za održivi razvoj u okviru Izvršne kancelarije generalnog sekretara UN-a,  Raquel Lagunas – šefica UNDP Odjela za gender, Brian Wiliams – šef UN Odjela za finansiranje izgradnje mira, Maria-Noel Vaeza – šefica UN Odjela za ravnopravnost generacija, Harriette Williams Bright-specijalistica UN Women za politike Mir i sigurnost. Tokom prijema u EU Delegaciji pri UN, održan je kraći sastanak sa Helenom Dalli, komesarkom za ravnopravnost Evropske komisije i dogovorena njena posjeta Bosni i Hercegovini.

Tokom zasjedanja, održani su i kraći sastanci sa članovima delegacija i stalnih misija Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine i Portugala, te učesnicama na različitim paralenim događajima u okviru zasjedanja CSW68 (Marina Pendeš – predstavnica zakonodavne vlasti u BiH, Dubravka Šimonović- ekspertica i bivša izvjestiteljica za rodno zasnovano nasilje Generalnog sekretara UN-a).