1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » ČESTITKE POVODOM ODRŽAVANJA BH. POVORKE PONOSA 2021

ČESTITKE POVODOM ODRŽAVANJA BH. POVORKE PONOSA 2021

16.08.2021. | Novosti, Novosti_Ravnopravno učešće

(Sarajevo, 14. 8. 2021) Povodom uspješnog i dostojanstvenog održavanja Bosanskohercegovačke povorke ponosa 2021, Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upućuje organizatorima/organizatoricama, učesnicama/učesnicima povorke, kao i građankama i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine,  iskrene i srdačne čestitke! Takođe, upućujemo i izraze zahvalnosti što su ovim važnim događajem još jednom skrenuli pažnju bh. javnosti i donosilaca političkih odluka na problem i potrebu poštivanja ljudskih prava i ravnopravnosti svih građana i građanki u bh. društvu.

Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH, br. 32/10) u članu 2. zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola i spolne orijentacije. Pored toga, Zakon o zabrani diskriminacije Bosne i Hercegovine, iz 2009, sa veoma značajnim izmjenama i dopunama iz 2016. godine, uvodi zabranu diskriminacije na osnovu spola/roda, spolne orijentacije i spolnih karakteristika. S ciljem strateškog pristupa i efikasnog provođenja ovih zakonskih odredbi, Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izradila je, sa svojim institucionalnim i partnerima iz civilnog sektora, Nacrt Akcionog plana za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH za period 2019 – 2021,koji je trenutno u procesu usvajanja. Ova i brojne druge aktivnosti pokazuju našu opredjeljenost da doprinosimo borbi protiv diskriminacije i poboljšanju položaja LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.

Uprkos činjenici da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika zabranjena, LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini su svakodnevno izložene kršenju prava, diskriminaciji i nasilju. U značajnoj mjeri, ovakve pojave još uvijek ostaju “nevidljive” u bh. društvuZato je neophodno da predstavnici vlasti, ali i društvo u cjelini, posvete veću pažnju mjerama zaštite fizičkog i psihičkog integriteta LGBTI osoba, kao i sprečavanju diskriminacije i govora mržnje u Bosni i Hercegovini.