1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » 19. novembar – Međunarodni dan muškaraca

19. novembar – Međunarodni dan muškaraca

18.11.2021. | Novosti

U preko 50 država svijeta, već 22 godine, 19.novembra se obilježava Međunarodni dan muškaraca sa ciljem promocije poboljšanja zdravlja muškaraca, predstavljanja njihovog položaja u društvu, porodici, na poslu i zajednici kako bi ukazali na pozitivne muške uzore i njihov uticaj na unaprjeđenje ravnopravnosti spolova.

Statistički podaci u Bosni i Hercegovini pokazuju da je prosječni životni vijek muškaraca kraći u odnosu na životni vijek žena, te da muškarci u prosjeku žive za oko 5 godina kraće nego žene. Najčešći uzroci smrti su oboljenja cirkularnog sistema (veći je broj umrlih žena) i tumora (veći je broj umrlih muškaraca). Mnogo je veći broj nasilnih smrti muškaraca nego žena kada se radi o nesretnim slučajevima, samoubistvima, ubistvima i nepoznatim uzrocima. Veći je broj muškaraca (maloljetnih i punoljetnih) korisnika socijalne zaštite nego žena.

Da bi se moglo raspravljati o uzrocima i posljedicama kojima su izloženi muškarci i žene u savremenom svijetu, trebalo bi razmotriti još mnogo pokazatelja koji direktno ili indirektno utiču na njihovo fizičko i psihičko stanje. Ravnopravnost spolova nije samo pitanje ostvarivanja prava žena nego i promocija i unaprjeđenje prava muškaraca.

Uzroci moguće neravnopravnosti najčešće leže u stereotipnim razmišljanjima da su muškarci otporni na “udarce”, ne pokazuju emocije i lako prevazilaze teška psihička stanja, ali je taj teret u stresnom, potrošačkom i ubrzanom svijetu teže nositi.

Seksizam je najčešće negativan oblik izražavanja prema ženama, ali seksizam pogađa i dječake i muškarce kada se ne ponašaju u skladu sa stereotipnim rodnim ulogama. Učinak seksizma može biti mnogo gori ako se odnosi na muškarce različite etičke pripadnosti, dobi, invaliditeta, društvenog porjekla, religije, rodnog identiteta, seksualne orjentacije, a posebno ukoliko je objedinjeno više karakteristika različitih osjetljivih grupa.

Zajednički simbol za predstavljanje muškog spola je simbol planete Mars, odnosno kruga sa strelicom u pravcu sjeveroistoka. Taj simbol se često smatra stilizovanim prikazom Rimskog boga Marsa, sa štitom i kopljem. Već samim tim pažnja je usmjerena na osobine koje su vezane za rat, borbu, snagu, rad ili moć, ali i muškarci mogu biti  razočarani, uplašeni i bespomoćni. Upravo uslovi koje je nametnula pandemija CORONA virusa su mogli da budu uzrok za iskazivanje nezadovoljstva i nesigurnosti na neljudski i neprimjeren način. Nemojte dozvoliti da sklad partnerskih odnosa nadvlada želja za dominacijom.