1. Home
  2.  » 
  3. Novosti
  4.  » Prezentacija istraživanja „Uticaj rodne podjele porodičnih i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena u BiH“

Prezentacija istraživanja „Uticaj rodne podjele porodičnih i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena u BiH“

09.12.2020. | Novosti, Novosti_Ravnopravno učešće

(Sarajevo, 9.12.2020. godine)

Agencija za ravnopravnost polova BIH MLJPI je organizovala press-konferenciju na kojoj je predstavila rezultate istraživanja „Uticaj rodne podjele porodičnih i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena u Bosni i Hercegovini“

Tom prilikom direktorica Agencije za ravnopravnost polova BIH, Samra Filipović – Hadžiabdić, naglasila je da pitanje usklađivanja privatnog i profesionalnog nije pitanje ličnog izbora, životnog stila ili spretnosti partnera u balansiranju porodičnih i radnih obaveza. To je strukturno pitanje, koje zahtijeva angažman u donošenju politika i zakona, kako bi se ženama omogućila ravnopravnost i ekonomska nezavisnost, jer danas one u najvećoj mjeri podnose teret neplaćenog rada! Zbog toga je ovo pitanje jedno od prioritetnih u Gender akcionom planu BIH, kao i u procesu integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, kroz preuzimanje evropskih standarda ravnopravnosti polova.

Direktorica Filipović-Hadžiabdić ukazala je na važnost podsticanja mjera za usklađivanje privatnog i profesionalnog života kao što je, između ostalog, razvoj poslovne prakse koja uvažava porodični život i jednako je dostupna ženama i muškarcima, investiranje u “ekonomiju brige”, kao i jačanje svijesti, podjednako kod muškaraca i kod žena, o potrebi ravnopravne podjele porodičnih i kućanskih poslova.  
“Usklađivanje privatnih i profesionalnih obaveza direktno podržava žene i muškarce kao jedinke, zatim porodicu, a onda i ekonomsko osnaživanje i društveno-ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine”, istakla je Filipović – Hadžiabdić.

Rezultati istraživanjaUticaj rodne podjele porodičnih i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena u Bosni i Hercegovini pokazuju da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoji izrazita rodna neravnopravnost u obavljanju kućanskih poslova i brzi za djecu, što ostavlja negativne posljedice na privatni i profesionalni život žena.

Istraživanje je obuhvatilo teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, metodom ankete „licem u lice“, na reprezentativnom uzorku od 500 žena. Intervjuisane su žene starosti između 18 i 65 godina, koje žive sa svojim (vjenčanim ili nevjenčanim) partnerom minimalno godinu dana i koje su zaposlene (bilo koji oblik plaćenog rada izvan kuće). Istraživanje, obradu i analizu podataka realizovao je Custom concept d.o.o. Sarajevo a finansirano je sredstvima švedske SIDE u okviru Finansijskog instrumenta za implementaciju Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine (FIGAP).