Dan djevojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama ili Girls in ICT day tradicionalno se obilježava četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu (april / travanj) svake godine kao realizacija inicijative pokrenute od strane Internacionalne telekomunikacione unije koja je specijalizovana agencija Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i ovom prilikom želi da naglasi značaj ostvarivanja ravnopravnosti spolova u svim segmentima života i rada kako muškaraca tako i žena.

I pored činjenice da danas žene i muškarci imaju pravo na izbor karijere, u našem društvu i dalje postoji uvriježeno mišljenje o “tipično muškim i ženskim” zanimanjima. Takvi stereotipi unaprijed stvaraju sliku budućih karijera dječaka i djevojčica u Bosni i Hercegovini sa tendencijom da takva indirektna ograničenja prava na izbor zanimanja za rezultat imaju da su djevojke i žene manje zastupljene upravo u područjima informaciono komunikacionih tehnologija. Imajući u vidu da ova oblast ima perspektivu za dalji razvoj, potrebno je ohrabrivati djevojčice, djevojke i žene da ostvaruju svoje karijere vođene ličnim interesima i talentima, a ne – stereotipima.

Rijetko se spomenu imena izuzetno značajnih žena u oblasti inženjerstva i informatike kao što su:

  • Ada Lovelace (matematičarka),
  • Hedy Lamarr (inovatorica)
  • Mitchell Baker (predsjednica fondacije)
  • Rose Dieng-Kuntz (naučnica)
  • šest žena koje su napravile mozak prvog kompjutera, a to su Frances Spence, Jean Jennings Bartik, Marlyn Wescoff Meltzer, Kathleen “Kay” McNulty Mauchly Antonelli, Frances Elizabeth “Betty” Holberton, Ruth Teitelbaum.

Ako postoje takve žene u svijetu one sigurno postoje i u Bosni i Hercegovini, zašto im ne dati iste mogućnosti, podržimo ih!