U petak, 4. marta dogodio se fizički napad na osoblje Art kina Kriterion, kad je došlo i do vrijeđanja i prijetnji prema gostima lokala. Prema policijskom izvještaju, četvorica maloljetnika su privedena, saslušana i puštena na slobodu, a cijeli je incident okarakteriziran kao nasilničko ponašanje.

U povodu tog događaja, za koji motiv još nije jasno utvrđen, oglasile su se brojne organizacije civilnog društva, uključujući i Sarajevski otvoreni centar, čiji su predstavnici podsjetili na sličan incident u februaru 2014. Kad su posjetitelji Kriteriona zbog povezanosti s LGBT zajednicom napadnuti od 16 mladića.

Ono što najviše brine u ovom slučaju jeste da se slučaj smatra nasilničkim ponašanjem iako bi, uzevši u obzir izjave prisutnih svjedoka, cijeli incident trebao biti jasno okarakteriziran kao krivično djelo počinjeno iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije.

Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH mišljenja je da se u našem društvu na svim nivoima vlasti mora prepoznati postojanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje te da se protiv njih treba sistemski boriti. Nasilje nad pripadnicima manjinskih zajednica te objekata koji se povezuju s njima, od ciljanog, postaje nasilje protiv svih građanki i građana.

Agencija za ravnopravnost spolova oštro osuđuje napad i traži od nadležnih institucija vlasti najoštrije kažnjavanje počinitelja ovog čina kako bi se jasno poslala poruka da ovakva vrsta nasilja neće biti tolerirana. Također, pozivamo sve institucije da se jasno suprotstave jačanju sve bezobzirnijeg nasilja koje direktno ili indirektno pogađa sve građane Bosne i Hercegovine i ugrožava njihovu sigurnost.