Održavanjem konferencije pod nazivom „Partnerstvom do rodne ravnopravnosti“ Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz podršku Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, prigodno su obilježili Međunarodni dan žena. Cilj konferencije bio je prezentacija najznačajnijih aktivnosti u 2015. godini i ciljeva za ovu godinu na različitim poljima društvenih dostignuća pripadnica ženskog spola.

Kako je kazala moderatorica konferencije i članica Komisije, Maja Gasal-Vražalica, žene su danas najbrojnija manjina u BiH, manje zastupljen spol u mnogim sferama života, unatoč tome što predstavljaju 51% stanovništva. Nezaposlenost, neujednačene porodiljne naknade, prava žena s invaliditetom, neki su od najvećih problema današnjih bosanskohercegovačkih žena.

Predsjedajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PS BiH, Mirsad Isaković istaknuo je kako je položaj žena u BiH danas sigurno bolji nego što je bio, ali ni blizu nije onakav kakav bi trebao biti. istaknuta je činjenica da su prvi put za dodjelu nagrada nominirani i muškarci, što pokazuje koliko je važno da muškarci i u praksi prihvate koncept rodne ravnopravnosti tako da prihvate žene kao potpuno ravnopravne u svim područjima javnog i privatnog života.

WP_20160308_11_18_15_Pro_LI

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac ocijenila je kako su ustavni i zakonski okviri, kad je riječ o sprječavanju diskriminacije žena, uglavnom usklađeni s međunarodnim standardima, ali da se ne provode u potpunosti. “U oblasti ravnopravnosti spolova postoje trendovi koji i dalje zabrinjavaju, kao što su nepovoljan ekonomski i socijalni status žena i nizak stepen njihovog učešća u političkom i javnom životu”, istaknula je ministrica Borovac i podsjetila da žene u zakonodavnoj vlasti u BiH čine oko 20%, a u izvršnoj oko 22%.

WP_20160308_11_21_47_Pro_LI

Pomoćnik administratora USAID-a za Europu i Euroaziju, Thomas O. Melia poručio je kako je nužno osigurati ravnopravnost i ljudska prava za sve ljude u BiH. „Svima je jasno da društvo ne smije dopuštati bilo kakav oblik nasilja nad ženama“, istaknuo je Melia i dodao kako želi podržati Agenciju za ravnopravnost spolova u njenom radu.

WP_20160308_11_31_38_Pro_LI

Šef Misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore je kazao kako je Misija od svog osnivanja u BiH radila s međunarodnim i domaćim partnerima na rješavanju pitanja u brojnim područjima rada direktno vezanim za prava žena i njihovu sigurnost. Među tim aktivnostima bilo je i promoviranje većeg učešća žena u javnom i političkom životu na svim nivoima, uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, prevencija i zaštita od nasilja u porodici, krivičnog gonjenja odgovornih za zlodjela poput silovanja tijekom rata i druge oblike seksualnog nasilja te provođenja Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti.

WP_20160308_11_39_10_Pro_LI

Naglašen je i značaj činjenice da se već treću godinu zaredom odaje priznanje prvakinjama i prvacima rodne ravnopravnosti, koji su svojim radom i zalaganjem u prošloj godini doprinijeli ravnopravnosti spolova u BiH na lokalnoj, regionalnoj ili državnoj razini.

Nagrada za rodnu ravnopravnost spolova u 2015. godini dodijeljena je novinarki Dženiti Zirdum, koja, kako je rečeno, radi kontinuiranu medijsku promociju uspješnih žena i kroz konkretne primjere i promociju njihovih vrijednosti doprinosi ravnopravnosti spolova. Kroz tjedne razgovore u emisiji BHT-a “Recept za uspjeh”, razgovara sa ženama čije motivacijske poruke izravno potvrđuju koliko žene mogu biti ravnopravne s muškarcima.

WP_20160308_11_49_16_Pro_LI

Za rodnu ravnopravnost spolova u 2015. godini nagrada je uručena i načelniku općine Prnjavor, dr. Siniši Gatariću koji je potpisao Memorandum o suradnji s Udruženjem “Romska djevojka – Romani ćej” kada je dogovorena međusobna suradnja u oblasti promoviranja ljudskih prava, unaprjeđenje ravnopravnosti spolova, kao i unaprjeđenje položaja žena romske populacije.

WP_20160308_11_56_23_Pro_LI

Na svečanosti dodjele nagrada istaknuto je da su prvakinje i prvaci rodne ravnopravnosti u BiH u 2015. godini izabrani na osnovu stvarnih utjecaja, djelovanja i rezultata koji su postigli na polju rodne ravnopravnosti, ali i na osnovu činjenice da rad na uspostavljanju standarda u ravnopravnosti spolova nije u opisu njihovih svakodnevnih poslova i mandata.

Prisutnima se obratila i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić koja je istaknula značaj tematske sjednice „Ravnopravnost spolova i politička participacija“, nakon koje je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojim se predviđa obvezna rodna kvota od 40% žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na državnoj razini.

WP_20160308_12_43_16_Pro_LI

Predstavnica UN Women u BiH, Anne-Marie Esper Larsen kazala je kako su u septembru 2015. godine sve države članice UN-a usvojile Program održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i rješavanja pitanja klimatskih promjena. Još je jednom istaknula tri oblasti u kojima je potreban napredak, a to je okončanje nasilja, odnosno, provedba Istanbulske konvencije, provedba Rezolucije 1325 i rodno odgovorno budžetiranje.