Još od 2011. godine Međunarodni dan djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) ili Girls in ICT Day! obilježava se svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu, a ove godine pada 28.04.

To je Međunarodni dan koji se obilježava u 150 zemalja širom svijeta, a inicijativu je pokrenula Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u sklopu globalnog cilja podizanja svijesti o važnosti osnaživanja i ohrabrivanja djevojčica i djevojaka da se uključe u obrazovne programe s fokusom na IKT ili da grade svoje karijere u ovoj oblasti.

Zbog uvriježenih stereotipa djevojčice nemaju samopouzdanje da karijeru grade u područjima nauke, tehnologije, fizike i matematike. Važnije im je hoće li zadovoljiti očekivanja škole, roditelja ili kasnije partnera od toga kako iskoristiti svoj potencijal. Nakon završene škole, diplomiranja, magistrata ili doktorata od njih se očekuje da obavljaju majčinske i porodične dužnosti kao i kućanske poslove. Svjetska istraživanja pokazuju da su muškarci i žene isto sposobni za prirodne i društvene nauke kao i za tehnička zanimanja i profesije.

Slobomir-P-Univerzitet-Međunarodni-dan-djevojčica-u-IKT-u-Doboj-2013-5

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i ovom prilikom želi da pozove djevojčice, djevojke i žene da svoje karijere grade i unaprjeđuju u svim oblastima. Pristup i učešće u inovacijama, tehničkim, tehnološkim i informaciono–komunikacionim tehnologijama još je jedan od mogućnosti zaposlenja, ali i ostvarivanja ravnopravnosti spolova na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu.

Program digitalne inkluzije (ITU) je napravio internet stranicu-portal pod nazivom Girls in ICT kao prostor gdje djevojčice i djevojke mogu saznati nešto više o IKT sektoru, a podoban je i za partnere u ovoj oblasti kako bi shvatili važnost i mogućnosti koje pruža ova međunarodna inicijativa.