Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH učestvovala je  na konferenciji,  na temu ustavnih promjena u svjetlu EU integracija i učešća žena u pregovaračkim procesima koja se održala danas, 22.12.2015. godine u Sarajevu, u organizaciji Inicijative „Građanke za ustavne promjene“ .

Ciljevi ove konferencije su aktuelizacija pitanja ustavnih promjena, ukazivanje na neophodnost donošenja rodno-odgovornog Ustava BiH i problematizovanje pitanja učešća žena u pregovaračkim procesima.

Photo3

Konferencija  je okupila članove/ice incijative “Građanke za ustavne promjene”, predstavnike/ce organizacija civilnog društva, ženskih nevladinih organizacija, predstavnike/ce akademske i međunarodne zajednice koji će definisati preporuke i zaključke koji će biti upućeni svim relevantnim tijelima i institucijama.

Photo2

Direktorica Agencije imala je izlaganje  o dijelu Rezolucije 1325 koji se tiče učešća žena u pregovaračkim procesima i o tome koliko je do sada urađeno u okviru Akcionog plana za implementaciju UNSCR 1325. Pored toga, direktorica Agencije predstavila je prijedlog amandmana na Ustav BiH, Ustav Federacije BiH i Ustav Republike Srpske koji su izrađeni u okviru projekta „Zajedno za jednakopravnost polova, politika jednakih mogućnosti kroz ustavne promjene u Bosni i Hercegovini“.