Na današnjoj sjednici, održanoj 06.12.2016., članovi Centralne izborne komisije BiH su podržali kampanju „16 dana aktivizma“-bijele vrpce. Nošenjem bijelih vrpci priključili su se kampanji Agencije za ravnopravnost spolova i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i time poslali jasnu poruku javnosti da se zalažu za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama.

img_1941_s

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u okviru Međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“  provodi podtematsku “Kampanju bijele vrpce”, podižući svijest javnosti o borbi protiv nasilja nad ženama. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

img_1946_s

Prošle godine, Vijeće ministara BiH podržalo je inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice – Agencije za ravnopravnost spolova BiH i iskazalo opredijeljenost za nultu toleranciju prema nasilju nad ženama, čime se pridružilo globalnoj, svjetskoj Kampanji „16 dana aktivnizma protiv rodno zasnovanog nasilja.