1. Home
  2.  » 
  3. Gender Week
  4.  » Spisak aktivnosti na obilježavanju Sedmice ravnopravnosti spolova u BiH 2015. godine

Spisak aktivnosti na obilježavanju Sedmice ravnopravnosti spolova u BiH 2015. godine

09.03.2015. | Gender Week, Novosti

Sedmica ravnopravnosti spolova  tradicionalno se  obilježava svake godine u BiH, i tokom nje se sagledavaju rezultati i problemi u jačanju uloge žene i sprečavanje svih oblika diskriminacije zasnovane na spolu. Ove godine Sedmica ravnopravnosti spolova obilježava se od 9. do 13. marta 2015. godine.

Naziv institucije ili nevladine organizacije Aktivnost Osnovni cilj aktivnosti Mjesto održavanja Datum održavanja
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, Agencija za ravnopravnost spolova BiH sa OSCE misijom u BiH Press konferencija Najava Sedmice ravnopravnosti spolova 2015 Parlamentarna skupština BiH, Sarajevo 11.02.2015.
Izložba Biće izložene fotografije o rodnim stereotipima i ulogama 09.-13.03.2015.
Dodjela Nagrada za doprinos ravnopravnosti spolova u  2014. godini Nagrada se dodjeljuje osobama koje su bila inspiracija u svojoj sredini za pokretanje značajnih promjena u ostvarivanju ravnopravnosti spolova na regionalnom, državnom, subregionalnom ili lokalnom planu u BiH u 2014. godini. 10.03.2015.
Tematska sjednica „Rod i prirodne katastrofe“ Tematska sjednica ima za cilj predstaviti aktivnosti institucija, nevladinih organizacija i drugih aktera na djelovanju u prirodnim katastrofama u rodnom kontekstu i sa posebnim akcentom na prošlogodišnje poplave u BiH 10.03.2015.
Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova BiH i OSCE misija u BiH Konferencija „Ljudska sigurnost kroz prizmu rodne ravnopravnosti“ Cilj Konferencije je ukazati na koncept ljudske sigurnosti, koji počiva na činjenici da sigurnost ne znači samo zaštitu države ili institucije već i indvidua ili grupa od straha, prijetnji i nasilja, te drugih oblika ugrožavanja sigurnosti sa kojima se svakodnevno suočavaju. 13.03.2015.
 Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine 
 Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske u saradnji sa Odborom jednakih mogućnosti Narodne skupštine Republike Srpske Tematska sjednica „Jačanje učešća i uticaja žena u javnom i političkom odlučivanju u Republici Srpskoj Cilj događaja je razmjena iskustava, znanja i potreba žena u političkom i javnom životu, kao i njihovo umrežavanje i jačanje njihovog uticaja. Narodna skupštinaRepublike Srpske (mala sala) 06. 03.2015.
OSCE  Misija u BiH Radionica Žene, mir i sigurnost Ova radionica se organizuje kao podrška projektnom cilju unapređenja poštivanja OSCE vojnopolitičkih obaveza te će odražavati Referentnu listu BiH po pitanju žena, mira i sigurnosti u Upitniku o Kodeksu ponašanja o vojnopolitičkim aspektima sigurnosti UNITIC, 19 sprat 13.03.2015.
UN Women u BiH Konkurs za kratke priče Konkurs je raspisan na temu „Žene – Jučer, danas i sutra“ s ciljem da pridonese diskusiji o pravima žena i djevojaka u Bosni i Hercegovini, uključujući obrazovanje, političku participaciju i položaj žena u bosanskohercegovačkom društvu. 02-27.02.2015.
Trening za medije : Rodno osjetljivo izvještavanje – šta je to? Trening je namijenjen novinarima i novinarkama, te urednicima i urednicama svih medija (štampani, online, radio, TV) sa područja BiH, a njegov cilj je ohrabrivanje boljeg razumijevanja medija o izazovima na koje nailaze u izvještavanju o pravima žena i djevojaka u našoj zemlji. UN Zgrada Sarajevo 24.02.2015.
UN Women u BiH u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH Konferencija za medije: Šta se promijenilo za žene u BiH od 1995. godine? Predstavljanje Izvještaja Agencije za ravnopravnost spolova BiH o napretku provedbe Pekinške deklaracije u BiH, sa ciljem da odgovori na pitanje ” Šta se promijenilo za žene u BiH od 1995. godine?” UN Zgrada Sarajevo 05.03.2015.
Švedska amabasada Sastanak sa ženama Gđa Nora Schiller, supruga švedskog ambasadora organizuje radni ručak povodom Međunarodnog dana žena Švedska rezidencija 6. mart/ožujak
EUFOR Konferencija „Učinkoviti sektori sigurnosti uključuju žene na svim razinama” Predstaviti kako efikasni sektori sigurnosti uključuju žene na svim nivoima. Domaćin konfernecije Komandant EUFOR-a General Major Johann Luif Dom Armije, Sarajevo 12.03.2015.
Žene ženama, Žene Trnova, Sarajevski otvoreni centar, Crvena, Ženska mreža BiH    Tribina Zagovaranje  i inkluzivno djelovanje  za promjene/rješenja  ključnih problema žena. Naziv tribine : Ljudska prava svim ženama u BiH-poznaju li se dovoljno problemi diskriminacije i društvene isključenosti žena u okviru nadležnosti svih zainteresiranih strana u akcijama, reakcijama i odgovorima Sarajevo 14.02.2015.
Žene ženamai HUG Žena Trnova Sastanak sa ženama Uključivanje žena u donošenje odluka i razvoj zajednice. Teme sastanaka:  pristup ljudskim pravama  te njihova dostupnost ženama kroz programe, odluke i zakone na lokalnom nivou; Sanski Most 17.02.2015.
Sastanak sa ženama Uključivanje žena u donošenje odluka i razvoj zajednice. Teme sastanaka:  pristup ljudskim pravama  te njihova dostupnost ženama kroz programe, odluke i zakone na lokalnom nivou; Doboj 24.02.2015.
Tribina : Ljudska prava svim ženama u BiH – Akcija i reakcija na rodno zasnovano nasilje Zagovaranje i inkluzivno djelovanje  za promjene/rješenja  ključnih problema žena Prijedor 06.03.2015.
Žene ženama, Žena Trnova, Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Centar za pravnu pomoć ženama Tribina Ljudska prava svim ženama u BiH:prema politici jednakih mogućnosti-izazovi i mogućnosti Zagovaranje i inkluzivno djelovanje  za promjene/rješenja  ključnih problema žena. Sarajevo 08.03.2015.
Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske Kreativna radionica Izrada čestitki čiji će autori biti djeca i omladina sa i bez invaliditeta uzrasta od 6 do 18 godina. Galerija UDAS, adresa Sime Miljuša br.2., Banja Luka 28.02.2015.
Humanitarna organizacija „Parter“ Prva konferencija žena sa invaliditetom u BiH Ukazivanje na  pitanja dvostruke diskriminacije žena sa invaliditetom prema gender pripadnosti i invaliditetu i podsticanje dijaloga i saradnju između ključnih aktera Hotel Bosna, Banja Luka 06.03.2015.
Sarajevski otvoreni centar Predavanje i feministički razgovor u okviru trećeg ciklusa Neko je rekao feminizam?: Cosmo-politika: dijetalni feminizam ženskih časopisa (predavač: Nenad Veličković) Otvaranje prostora/mjesta u kojem će se artikulisati kritička preispitivanja različitih tema, prvenstveno sa feminističkih epistemoloških pozicija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH,Sime Milutinovića-Sarajlije 7, Sarajevo 05.03.2015.
  Udruženje „Medica“ Zenica  Četverodnevna edukativna radionica sa predstavnicima koordinacionih tijela  za podršku i pomoć preživjelima i svjedocima u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela Edukacija i jačanje međusobne saradnje relevantnih aktera u cilju pružanja sveobuhvatne podrške i pomoći preživjelima i preživjelima/svjedocima u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela. Vlašić 03 – 06.03.2015.
Udruženje „Medica“ Zenica i The Institute for International Criminal Investigations, Hag Holandija   Petodnevna edukacija „Jačanje vještina civilnog društva u Bosni i Hercegovini za dokumentovanje seksualnog nasilja u konfliktu i rodno zasnovanog nasilja“. Ojačati praktične vještine i znanja aktera iz civilnog društva u BiH za dokumentovanje seksualnog nasilja u konfliktu u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama, a na osnovu  Međunarodnog Protokola o dokumentovanju i istraživanju seksualnog nasilja u konfliktu. Sarajevo 09 – 13.03.2015.
Udruženje žena DerventaUŽ Derventa* Tematski bilten Obilježavanje 10 godina  Udruženja  prigodnim tekstovima, štampanje biltena u 1.000 primjeraka I distribucija u lokalnoj zajednici, ovo je 15. broj biltena Derventa 03 – 10.03.2015.
Radionica “Prevencija rodno zasnovanog nasilja” sa roditeljima u OŠ ”Nikola Tesla” Prevencija nasilja zasnovana na rodnoj i polnoj  podjeli Narodna biblioteka Derventa 04.03.2015.
UŽ Priroda – Bratunac  i UŽ Maja –Kravica* Radionica za izradu LAP za implementaciju Rezolucije Žene, mir, sigurnost Usklađenost aktivnosti na lokalnom nivou sa državnim akcionim planom za implementaciju Rezolucije 1325 Motel NovakZvornik 04.03.2015.
UŽ Priroda* Bratunac Podjela sistema za navodnjavanje za poplavljene malinarke Ekonomsko osnaživanje žena Bratunac – malinjaci korisnica 06.03.2015.
Udruženje za afirmaciju žene u BiH* Prezentacija na temu Žena u fokusu i ujedno predstavljanje Udruženja Prezentacija žene i njeno osnaživanje u svijetu koji je naklonjen muškarcu, te prezentacija i predstavljanje novoosnovanog Udruženja Hotel “Internacional” Zenica 04.03.2015.
NDC Sarajevo iDijalog centar Srebrenica – Bratunac* Info-pultJavna kampanja “8. mart kroz istoriju do danas” Skrenuti pažnju na značaj praznika – poboljšanje položaja žena u našem društvu Plato Poslovnog centra “Zvorničanka”Srebrenica 06.03.2015.
Mreža za izgradnju mira i Ženska mreža BiH* Razgovori Žene, mir i solidarnost Sedmica ženske solidarnosti i izgradnja mira Međunarodni franjevački studentski centar GrbavicaSarajevo 06.03.2015.
NVO Udruženje građanki Grahovo* Okrugli stol 0% tolerancije na nasilje u obitelji Bosansko Grahovo 06.03.2015
NDC Sarajevo iDijalog centar Srebrenica – Bratunac* Okrugli sto “Odnos BiH društva prema ženama – 8. mart kroz istoriju do danas”. Skrenuti pažnju na značaj praznika – poboljšanje položaja žena u našem društvu Prostorije NVO “Sara”Srebrenica 06.03.2015.
Udruženje žena LI-Woman* Informativni seminar Povećati znanje mladih žena/djevojaka o borbi za ženska ljudska prava Prostorije UŽLivno 06.03.2015.
Fondacija CURE* Izložba “Moj glas odjekuje” Izložba govori o prikazu 10 profila – priča marginalizovanih žena, koje su se suočile sa razlicitim diskriminacijama u svom životu, a svaki profil predstavlja prema patrijarhalnim nametnutim normama ponašanja i vrijednostima. Galerija MAKSime Milutinovića 7Sarajevo 06.03.2015.
Helsinški parlament građana Banja Luka* Konferencija Ženske političke akademije Upoznavanje akademkinja sa feminističkim temama i priprema online kampanje povodom 8. marta Laktaši 06.03.2015.
Fondacija “Lara”* Postavljanje ploče u znak sjećanja na prvi javni politički skup žena ovoga kraja,- ulična akcija,- javni čas o istoriji 8. marta i znamenitim ženama (za učenike/ce osnovnih škola) Obilježavanje mjesta na kome je 1939. održan prvi javni politički skup žena,- edukacija učenika/ca osnovnih škola o istorijatu 8. marta i zbog čega je on bitan Bijeljina 06.03.2015.
Infohouse* Javni događaj/press“Šta je nama naša borba dala?” Pokazati kako su žene i ženska pitanja tretirana danas Sarajevo 6 ili 8.3.2015.
Centar za pravu pomoć ženama* Tribina pod radnim nazivom: Ljudska prava svim ženama u BiH: prema politici jednakih mogućnosti-izazovi i mogućnosti u pristupu pravdi, je dio aktivnosti kampanje zagovaranja i monitoringa javnih politika u okviru Programa održivosti organizacija civilnog društva u BiH (CSSP) u sektoru prava žena. Predstavljanje Izvještaja i analize praćenja krivičnih postupaka u oblasti rodno zasnovanog nasilja u Federaciji Bosne i Hercegovine Kuća ljudskih prava SarajevoDolina 1 08.03.2015.
Fondacija CURE* Osmomartovski marš “Pitam desnicu” Predstavljanje pitanja koja se tiču žena i njihovih svakodnevnih briga, izazova, problema i diskriminacije sa kojom se suočavaju, a čiji ishodi zavise od vladajućih struktura i donošenja zakona. Svjedokinje smo da se zadnjih par godina dešava jačanje desnice, a naše pitanje jeste šta znači jačanje desnice za ženska ljudska prava. Ruta marša će biti naknadno utvrđenaSarajevo 08.03.2015.
GUŽ “Duvanjke* Proslava uz druženje i druge aktivnosti Proslava 8. marta Prostorije GUŽ “Duvanjke”Mijata Tomića bbTomislavgrad 08.03.2015
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA* Promocija online arhive o istoriji AFŽ-a i učešća žena u NOB-u u BiH / proslava petog rođendana CRVENE Širenje informacija o djelovanju i radu Antifašističkog fronta žena Kriterion Sarajevo 08.03.2015.
Glas žene* Ulična akcija Podizanje svijesti o pravima žena Bihać 08.03.2015.
Helsinški parlament građana Banja Luka i DRIP* Ulična akcija Ukazivanje na neravnopravan polozaj žena sa posebnim akcentom na žene sa invaliditetom Banja Luka 08.03.2015.
UDIK* Mirovna akcija Mirovna akcija “One su se borile za prava, a ne za ružu” Trgu fra Grge Martića 08. 03.2015.
Helsinški parlament građana Banjaluka / PRO-Budućnost* Okrugli sto Žene i mir, 20 godina Dejtona. Učešće žena u javnom i političkom životu Bratunac 09.03.2015.
Udruga Glas, Prozor-Rama Predavanja u OŠ Marko Marulić, Prozor „Što je rodna ravnopravnost?“ Cilj je podići svijest učenika o važnosti postizanja rodne ravnopravnosti kao preduvjeta za razvoj demokracije Prozor 02-06.03.2015.

Aktivnosti označene zvjezdicom (*) se obilježavaju u okviru Sedmice ženske solidarnosti i izgradnje mira 3. – 10. mart 2015. godine